Kırgızistan'ın başşehri. Sovyetler döneminden önceki adı Pişpek'ti. 1885'te ise burada doğan Kızıl Ordu komutanlarından Mihail Vasilyeviç Frunze'nin adından dolayı Frunze adı verilmişti. Nüfusu 600.000'in üzerinde olan Bişkek'te büyük bir Rus nüfusu vardır.
Bişkek, Kırgız sıradağlarının eteklerinde, Çu Irmağı vadisinde yer alır. Alaarça ve Alamedin ırmakları üzerinde kurulu olan şehri, Büyük Çuyski Kanalı ikiye böler. Hokand Hanedanı tarafından inşa edilen Pişpek Kalesi Rusların eline geçtikten sonra bu kalenin yakınlarında 1878'de kuruldu. 1924'e kadar küçük bir yerleşim merkeziydi. Ancak bu tarihte Kırgız özerk yönetim biriminin merkezi ve 1926'da ise Kırgız Özerk SSCB'nin başşehri yapılınca hızlı bir gelişme göstermeye başladı.
Bugünkü Bişkek, geniş caddeli ve ağaçlıklı modern bir yapıdadır. Parkları ve çok sayıda meyve bahçeleri vardır.
Kırgızistan Bilimler Akademisi, Kırgızistan Devlet Üniversitesi, tarım, tıp, teknik ve öğretmen yüksekokulları başlıca eğitim kurumlarıdır.
İkinci Dünya Savaşına kadar şeker, et ve meyve konserveciliği gibi hafif sanayi kuruluşları vardı. Savaş sırasında ağır sanayi doğuya kaydırılınca tarım makinaları, otomobil sanayii ve metal işleme gibi sanayiler kurulmuştur. Bilhassa 1960'lardaki hızlı sanayileşmeyle şehre göçler olmuş ve nüfus hızla artmıştır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.