Alm. Biologisch krige (m), Fr. Guerre biologique, İng. Biological War. İnsan, evcil hayvan ve faydalanılan bitkilerde ölüm, hastalık veya zarar meydana getirmek üzere bilerek kullanılan mikroorganizmalar veya bunların toksinleriyle yapılan savaş.
Biyolojik silahlarla yapılan savaş, biyolojik savaş olarak isimlendirilmektedir. Eski çağlardan günümüze kadar birçok milletler biyolojik harp yapmışlardır. Vebadan ölmüş insan cesetlerinin düşman su kuyularına veya yerleşim merkezlerine atılması biyolojik savaşa örnek gösterilebilir.
Biyolojik silahlar: İnsanlara, hayvanlara ve bitkilere karşı olmak üzere üçe ayrılır.
1.İnsanlara karşı kullanılan biyolojik silahlar: Doğrudan insan toplulukları arasında salgın hastalık veya ölümlere sebeb olmak üzere kullanılan biyolojik silahlardır.
2.Hayvanlara karşı kullanılan biyoloik silahlar: Doğrudan doğruya insan ihtiyaçlarını karşılayan hayvanlar arasında salgın hastalıkları yaymak, öldürmek ve böylece insanların gücünü azaltmak için kullanılır.
3. Bitkilere karşı kullanılan biyolojik silahlar: Bitkileri yok eden veya gelişmelerine engel olan biyolojik silahlardır. Bitki veriminin azalması veya tamamen yok olması da toplumların savaş gücünü kırar.
Az miktardaki biyolojik silahlar, büyük insan topluluklarında hastalık meydana getirebilirler. Küçük bir tüp içinde milyonlarca mikroorganizma veya toksin taşınabilir. Çağımızın gelişen ulaştırma araçlarının artan hızları sebebiyle hastalığın başlaması çok kolay olur. Çeşitli hastalıkların tanımları çok güç olduğundan korunma tedbirleri alınamadan yayılabilirler.
Biyolojik silahlar her ne kadar tesis, bina ve malzeme üzerinde zarar meydana getirmezlerse de, bunlar vasıtası ile canlılara bulaşırlar. Bilhassa rüzgarlar ile kolayca yayılırlar. Deri, göz, solunum ve sindirim sistemleri ile insan, hayvan ve bitkilere nüfuz ederek hastalık yaparlar.
Biyolojik savaştaki en büyük korunma tedbiri, bu işte kullanılacak kaynak ve ulaştırma aracını zarar veremez duruma getirmektir. Bu, çoğu defa mümkün değildir. Diğer korunma tedbirleri şunlardır:
1.İnsan ve hayvanların yiyecek ve içeceklerini korumak, kapalı kaplarda (konserve, küp vb. gibi) bulundurmak.
2.Taarruzlar sırasında maske takmak, vücudun her tarafını sıkı sıkı örtmek, bu bölgelerden uzaklaşmak.
3. Bilinen biyolojik savaş maddelerine karşı bağışıklık kazanmak (aşı yaptırmak).
4.Yiyecek ve içecekleri kullanmadan önce mutlaka iyice kaynatmak.
5. Kullanılacak malzeme ve araçları sterilize etmek.
6. En yakın sağlık merkezine gidip yardım görmek.
7. Uygun tedbirler alındığında biyolojik savaş vasıtalarının tesirsiz kalacağını bilerek, psikolojik olarak rahatlamak.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.