(1757 Londra, İngiltere - 1827 Londra, İngiltere) İngiliz şairi, ressamı ve oyma baskısı ustası. Sanatta yeni, yalın ve duyguların doğrudan aktarıldığı bir düşünce ve anlatım tarzı yaratmıştır. Günümüzde oldukça özgün ve güçlü bir sanatçı olarak bilinse de, zamanında göz ardı edilmiş, kendisini bütünüyle sanatına adamış, dünyayla ilgisi kesmiş bir kişi olduğu için deli sayılmıştır. Yoksul bir yaşam süren Blake, terk edilmiş bir durumda ölmüştür.
Alt sınıftan bir aileden gelen Blake, sanat okuluna gitmek istediyse de başaramamış ve bakır ve tahta oyma ustası olarak çalışmıştır. Daha sonraları eserlerini bakır levhalara ve tahta baskıyla yapacaktır. Oldukça mistik bir tarzı olsa da Blake aynı zamanda siyasi bir kişiliktir. Fransız Devrimi, Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi gibi döneminin önemli siyasal olaylarına karşı tarafsız kalmamış, bu yenilikçi hareketleri şiddetle desteklemiştir. Onun bu tavırları, muhafazakâr bir toplum yapısına sahip İngiltere'de hoş karşılanmamış, dışlanmasına neden olmuştur.
Şiirlerinde her ne kadar dinsel bir dil kullansa da, toplumsal adalet ve insancıl konuları işleyen Blake, klâsik dini temaları da tersine çevirir. Şiirlerinde, ahlâki şiirlerin tersine, şair çocuğa ders vermez, çocuk şaire bir şeyler öğretir. Blake şiirlerinde devlet, kilise gibi zamanının baskıcı kurumlarını şiddetle eleştirmekte, özgürlükçü bir yaşam önermektedir.
Blake, şiirlerini bakır levhalara yazar, onları çeşitli resimlerle süslerdi. Keskin gözlemleri olan, zeki, deneyimlerini geniş ve zengin bir düş gücüyle ele alabilen, son derece dürüst, dil ve çizim alanındaki yeteneğini doğal bir biçimde ortaya koyan çağının en önemli sanatçılarından biridir.
Başlıca yapıtları şunlardır:
Masumiyet Şarkıları (1789), Deneyim Şarkıları (1794), Lirik Baladlar (1798), Cennet ve Cehennemin Evliliği (1804), Milton ve Jerusalem (1820).
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.