Bolu - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Batı Karadeniz bölümünde yer alan bir ilimiz. Bolu'nun, 12 Kasım 1999 depreminden sonra Düzce ilçesi il yapılarak toprakları bölünmüştür. Nüfusu 270 654 kişi (2000), il plâka kodu 14'tür. İlçeleri, Merkez (Bolu), Cumaova, Dörtdivan, Gerede, Gölcük, Kıbrısçık, Mengen, Seben ve Yeniçağa'dır.

Bolu il toprakları geniş sıradağlarla kaplıdır. Bolu Dağları olarak adlandırılan sıradağlar güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda sıralanırlar. Ayrıca, Sünnice Dağları, Akrot Dağı, Göl Dağları ve Köroğlu Dağları adı verilen volkanik dağlar vardır. Kuzeyden güneye doğru yükselen dağ sıraları ormanlık alanlarla kaplıdır. En önemli ovaları, Bolu Ovası, Gerede Ovası, Dörtdivan Ovası, Mudurnu Ovası ve Himetlioğlu Ovası'dır. Bolu ili içinde akarsu ağı oldukça sıktır. Ama bu ırmakların hiçbiri tek başına bir ırmak debisine sahip değildir. En önemli akarsuları, Büyüksu, Mudurnu Suyu, Gerede Çayı, Mudurnu Çayı, Aladağ Suyu, Göynük Suyu ve Çatak Suyu'dur. En önemli gölleri Abant Gölü ve Yedigöllerdir. Bolu'da ekonomik yaşamın temelini tarım oluşturur. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında tarım alanında yapılan reformlar sonucu, patates ve pancar üretimi yöre halkının en önemli geçim kaynağı olmuştur. Kuru ve sulu tarım koşullarında en önemli ürünler arasında, başta hububat olmak üzere, fındık, mısır, patates ve öteki sebze ve meyveler sayılabilir.

Bolu ili, coğrafi yapısı itibarıyla hayvansal üretime elverişlidir. İlin hemen hemen her yöresinde hayvan beslenmektedir. Kümes hayvanları ve özellikle piliç üretimi bakımından Türkiye genelinde önemli bir yeri vardır. Ayrıca il topraklarının büyük bir bölümünü kaplayan ormanların da il ekonomisinde önemli ölçüde yeri vardır.

Ankara-İstanbul devlet kara yolunun Bolu içinden geçmesi ve kara yolu taşımacılığının gittikçe önem kazanmasıyla, ulaşım olanakları büyük ölçüde artmış ve son 20 yıl içinde faaliyete büyük bir hız kazandırmıştır. İlin orman varlığının büyük önem taşımasından dolayı sanayi yatırımlarının çoğu orman ürünlerine dayalı olmaktadır. İl nüfusunun büyük kısmının tarımla uğraşması nedeniyle, ekonomi daha çok tarıma dayanmaktadır.

Bolu'nun turistik değerini, zengin doğal yapısı kazandırmaktadır. Orman varlığı, yükselti bölgeleri, karlı dağları, gölleri başlıca turistik zenginlikleridir. Bu turizm potansiyelinin içinde şifalı kaplıcalar ve tarihi kalıntıların da belli bir yeri vardır. Yurdumuzun en zengin doğa güzelliklerine sahip olan Yedigöller Milli Parkı, etrafı asırlık çamlarla örtülü güzel bir dinlenme yeridir. Abant'ın yanında Aladağ, Sarıalan, Gerede Yaylaları yaz ayları içinde ideal bir kamp ve piknik yeridir. Bu yaylalardan kışın av turizmi için de yararlanılabilir. Gölcük, çam ormanları, soğuk suları, balık avcılığı ve orman havasıyla güzel bir dinlenme ve kamp alanıdır. Aladağ Yaylaları da yayla turizminin gelecekte bir turizm kimliği kazanmasıyla iç ve dış turizm hareketlerinde önemli bir yer kazanacaktır.

Önceki
Önceki Konu:
Bolkar Dağları
Sonraki
Sonraki Konu:
Meridyen

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu