Brahe, Tycho - Bilgiler
08/12/2009 20:17
(1546 Knudstrup, Danimarka - 1601 Prag, Çek Cumhuriyeti) Teleskopsuz dönemin en büyük gökyüzü gözlemcisi. Brahe, Danimarka'nın Skane kentinde doğdu. Ülkenin önde gelen soylu ailelerinden birinin en büyük çocuğuydu. Kopenhag ve Leipzig üniversitelerinde hukuk okuyup diplomat olacaktı. Ne var ki, Brahe on beş yaşındayken bir gün parçalı bir Güneş tutulması oldu; bu olaydan çok etkilendi. Ama onu daha da etkileyen şey, böylesi göksel bir olayın tarihini insanların önceden tahmin edebilmesiydi. Bunun üzerine gökbilim ve simyaya merak sardı. Ayrıca haritacılık, astroloji ve meteorolojiyle de yakından ilgilendi. 1566'da bir üniversite öğrencisiyle kimin daha iyi matematikçi olduğunu kanıtlamak üzere giriştiği bir kılıç düellosunda burnunun bir bölümünü yitirdi. Yaşamının geri kalanını gümüş ve altın alaşımı takma bir burunla geçirdi.

1574'te Kopenhag Üniversitesinde gökbilim dersleri vermeye başladı. Gök biliminin gelişmesi için özenli ve dikkatli gözlemlerin büyük önem taşıdığını düşünüyordu. Kral II. Fredrick'in Kopenhag yakınlarında Hiven adlı küçük bir adayı onun hizmetine vermesi üzerine, Brahe bu adada Gökyüzü Şatosu ve Yıldız Şatosu adlı iki gözlem evi kurdu. Bu gözlemevleri teleskop öncesi dönemde Avrupa'nın en gelişmiş gözlemevleri oldu.

Brahe, Kopernik'in ileri sürdüğü, Güneş merkezli evren düşüncesini bir türlü benimseyemedi. Brahe'nin, evrenin merkezindeki sabit Dünya düşüncesini terk edemiyordu. Kilisenin savunduğu, Aristo fiziğine çok bağlıydı. Kendi, evren modelini geliştirdi. Bu model Batlamyus (Ptolemaios)'un Dünya merkezli modeliyle Kopernik'in Güneş merkezli modelinin karışımıydı. Modele göre Dünya yine merkezdeydi; Ay ve Güneş onun çevresinde dönüyordu. Gezegenler de Güneş'in çevresinde dolanıyorlardı.

Önceki
Önceki Konu:
Belli, Şemsi
Sonraki
Sonraki Konu:
Bellow, Saul

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: