Buğdaygiller(gramineae) - Bilgiler
04/10/2013 12:00
Alm. Gramineen (pl.), Fr. Graminees (pl.), İng. Gramineae. Tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişik, sapları boğumlu ve ekseriyâ içi boş, başakçıklar, başak vaziyetinde toplanmış halde, 4000 kadar türe sâhip, Glumiflorea takımına bağlı bitki familyası.

Buğday, pirinç, çavdar, mısır, darı, yulaf ve arpa gibi bitkiler buğdaygillerdendir.

Anadolu’da, bütün buğdaygillere âit çeşitler yetişmekte ve yetiştirilmektedir. Buğdaygillerin, bütün dünyâda ve Türkiye’de yetişme alanı geniştir. İnsan ve hayvan beslenmesinde büyük öneme sâhiptir. Memleketimizde, buğday ve pirinç yemeklik olarak, çavdar, mısır ve darı hem yemeklik, hem de hayvan yemi, arpa ve yulaf ise hayvan yemi olarak sarf edilmektedir.

Buğday memleketimizin hemen hemen her tarafında, daha çok İç Anadolu bölgesinde yetiştirilir. Pirinç en fazla Trakya, Kastamonu, Kahramanmaraş ve Hatay illerimizde; mısır Karadeniz bölgesinde; darı Hatay’da yetiştirilmektedir.

Türkiye’nin Yıllık Buğdaygiller Üretimi (1991)

Buğday 20.400.000 ton

Çavdar 280.000 ton

Arpa 7.800.000 ton

Yulaf 276.000 ton

Mısır 2.100.000 ton

Darı 9.000 ton

Pirinç 158.000 ton

Önceki
Önceki Konu:
Dürbün
Sonraki
Sonraki Konu:
Hüseyin Bin Ali

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu