Sürüngenler sınıfının en farklı hayvanıdır bukalemunlar.Sahip oldukları renk değiştirme özellikleri onları diğer sürüngenlerden ve hatta diğer hayvanlardan farklı kılar.Yaklaşık olarak 20-30 cm uzunluğunda ve oldukça soğuk kanlı hayvanlardır.
Bukalemunlar bulundukları durumu ifade etmek için renk değiştirir.Tehlikede olduğunu hissettiklerinde, gizlenmek için, deri değiştireceği zamanlarda, çiftleşme döneminde, sıcak ortamlarda ve ışıkta renk değiştirirler.Bu durumların kendileri için elbette anlamları vardır.Örneğin; tehlikede olduğunu hissettiklerinde düşmanlarından saklanmak için, avlarını yakalamak için gizleneceği vakit, çiftleşme döneminde karşı cinsine daha güzel görünebilmek için ve vücut sıcaklığını artırması gerektiği zamanlarda renk değiştirir.
Bukalemunlar yalnızca sarı, yeşil ve kahverengi renklerinin tonlarına bürünebilirler.Derileri renksiz ve saydamdır.Bu sayede derilerinin altındaki renkli pütürler ışık vağıstasıyla renkli yansımalara yayar.Buda bukalemunların güneş ışığı altında yada gölgede farklı renklere büründüğünü gösterir.Ancak bukalemunların renk değiştirmeleri tamamen kendi kontrollerinde gerçekleşmez.Renk değişimi sinir sistemleri tarafından yönetilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.