Resmi adı Bulgaristan Cumhuriyeti'dir. Başkenti Sofya, nüfusu 8 769 000 kişi (1995), yüz ölçümü 110 910 km2dir. Ülkenin yönetim biçimi cumhuriyettir. Para birimi Leva, resmi dili Bulgarca'dır. Halk, Ortodoks, Müslüman ve Yahudi dinlerine mensuptur. Balkan Yarımadası'nın doğusunda, Karadeniz kıyısında yer alır. Komşuları kuzeyde Romanya, batıda Sırbistan-Karadağ ve Makedonya, güneyde de Yunanistan ve Türkiye'dir. Ülkenin kişi başına düşen ulusal geliri 1518 $'dır. Zorunlu eğitim 8 yıl, insanların ortalama ömrü 71 yıldır.
Ülkenin en büyük kenti Sofya, en yüksek dağı Musala (2925 m), başlıca akarsuları Tuna ve Maritsa, büyük gölleriyse Yazovir İskur, Yazovir Studen Kladenets'dir.
Ülkenin güneyinde Rina-Rodop dağlık yöresi, kuzeyde Tuna Ovası yer alır. Bu iki bölge arasında bulunan Balkan dağları doğu-batı doğrultusunda uzanır. Ülkenin büyük bölümü ılıman iklime sahiptir. Kışlar soğuk ve nemli, yazlar sıcak ve kurak geçer.
Bulgaristan'da çok sayıda bitki türü vardır. Kuzeydoğu ve güneydoğu bölgelerinde bozkır türlerine rastlanır. Ayrıca Bulgaristan'da çok sayıda hayvan türü de bulunmaktadır. Ülkenin doğal kaynakları; boksit, bakır, kurşun, çinko, kömür ve kerestedir. Tarım ürünleri; tahıl, meyve, mısır, patates ve tütündür. Kimya ürünleri, makine, metal, tekstil, kürk, deri eşya ve şarap gibi endüstri ürünleri de Bulgaristan ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Ülkenin önemli kentleri; Sofya, Filibe, Varna ve Burgaz'dır.
Bulgaristan'da insan ve yük taşımacılığının büyük bir bölümü kara ve demir yollarıyla sağlanır. Ülkedeki toplam kara yolu uzunluğu 36 724 km; toplam demir yolu uzunluğuysa 4294 km'dir. Uluslar arası E-5 kara yolu Bulgaristan'ı bir uçtan bir uca geçerek İstanbul'a ulaşır. Bulgaristan'ın başlıca limanları; Burgas, Lom, Nesebur, Ruse, Varna ve Vidin'dir. Ayrıca Sofya, Burgaz ve Varna şehirlerinde uluslar arası hava limanları bulunmaktadır.
Bulgaristan, zengin kömür yataklarına sahip bir ülkedir. Ülkede toplam 4,1 milyon tonluk rezervi olan 40 dolayında kömür havzası vardır. Bu alanlarda çok sayıda linyit yatakları bulunmaktadır.
Bulgaristan'da yıllık 39,3 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretilmektedir. Bu üretimin %70'i termik, %20'si nükleer, %10'u da hidroelektrik santrallerden sağlanmaktadır.
Bulgaristan'ın önemli gelir kaynaklarından biri de turizmdir. Özellikle Karadeniz kıyısındaki dinlenme yerleri, turistler tarafından ilgi görmektedir. Sofya, Plovdin ve Manastır gibi tarihsel merkezlerin yanı sıra, Borovets gibi kış sporları merkezleri de her yıl çok sayıda turisti ağırlamaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.