Burdur - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Akdeniz bölgesinin Göller bölgesinde yer alan ilimiz. Yüz ölçümü 6887 km2, nüfusu 256 803 kişi (2000), il plâka kodu 15'dir. İlçeleri; Merkez, Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çağdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni ve Yeşilova'dır.

İl toprakları Batı Toros dağlarıyla engebeleşmiştir. Burdur ili, batıda Eşler Dağı, kuzeyde Söğüt Dağı ve güneyde Katrancık Dağı'yla kuşatılmıştır. Burdur'da bulunan akarsuların büyük bir bölümü denize ulaşmaz. Burada bulunan göllere dökülür. En önemli gölleri, Burdur, Karataş, Salda, Yaraslı ve Gölhisar gölleridir. Burdur Gölü dışarıya akıntısı olmadığından tuzlu bir göldür. Bu nedenle bu gölde balık yaşamaz. En önemli ovası Tefenni Ovası'dır. Ayrıca, Burdur, Ağlasun, Bucak, Gölhisar ve Yeşilova öteki önemli ovalarıdır. Antalya yakınlarında bulunan dağlık alan ormanlıktır. Bu ormanlarda dünyada eşine az rastlanır sedir ağaçları vardır. Akdeniz ve karasal iklimin etkisi altındadır. Kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar kurak ve sıcak geçer.

Burdur ekonomisi tarıma dayanır. Yetiştirilen başlıca ürünler, şeker pancarı, buğday, arpa, kavun, elma, havuç, soğan, karpuz, patates, domates, nohut ve üzümdür. Dağların çayırlık alanlarında kıl keçisi ve koyun yetiştirilir. Ayrıca orman ürünleri de önemli bir geçim kaynağıdır. Sanayisi çok gelişmemiştir. Başlıca sanayi kuruluşları; şeker, süt ürünleri, un fabrikaları ve et kombinasıdır. Turistik açıdan en önemli yerleri, Kbyra ve Sagalassos gibi antik yerleşim yerleri ve doğal güzelliğiyle ünlü İnsuyu mağarasıdır.

Önceki
Önceki Konu:
Bulgaristan
Sonraki
Sonraki Konu:
Anayasa

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu