Burhan Agah Özak - Bilgiler
08/12/2009 20:21
Burhan Agah Özak, 1908 yılı Mart ayında Trabzon' da doğdu. Babası Trabzon Boztepe-i-zir mahallesi Tavanlı Camii Hocası, ünlü Halil Efendi İbrahim Efendi, annesi Hafize Emine hanımdır. Trabzon Milletvekili, Bayındırlık ve İskan Bakanı İşadamı Faruk Özak'ın amcasıdır.

İlk ve ortaokul tahsillerini Trabzonda tamamlayan sanatçımız, bu yaşlarında dahi elindeki bloknotlara kurşun kalemler ile Trabzon'a gelen gemi ve vapurların son derece detaylı resimlerini yapmakta idi.Bu çalışmalarını izleyen gemi kaptanlarının, Küçük Burhan'ı bu hususta eğitim alması için yurt dışına ve hatta Amerika'ya götürme teklifleri, ileri görüşlü Halil İbrahim Efendi tarafından olumlu bulunmakla beraber, anasının yüregi böyle bir ayrılıgı kesinlikle tasvip etmemişti.

Daha sonraları merak sardığı fotografçılık alanında kendini eğiten sanatçımız, genç denecek bir yaşta Trabzon'dan ayrılmış ve fotografçı olarak dogu ve güneydogu Anadoluyu dolaşmıştır.Askerlik görevini Balıkesir ve izmit'te tamamlayan sanatçı, önce izmit'te açtığı Fotografçı dükkanını işletmiş, daha sonra Ankara Harita Genel Müdürlüğü ve Etibank Genel Müdürlüğü bünyesinde ressam olarak çalışmıştır.

Foto-Ressam Burhan Özak, seneler boyu küçük orjinallerinden kopyalanarak büyütülen fotografları pozitif olarak siyah/beyaz veya Anilin ( Transparan ) suluboya ve pastel boya ile renkli olarak işlemiş ve bu alanda yurdumuzda haklı bir ün elde etmiştir. Etibank'taki mamuriyeti dolayısı ile muhtelif fuar ve sergi düzenlemelerini gerçekleştirmiş, Banka için sayısız afiş ve grafik tasarım ile sunum gerçekleştirmiştir. Çok yönlü bir sanatçı olan Özak, tuval üzerinde de yağlıboya, guaj, pastel boyalar ile eserler üretmiş, ancak bu üretimlerini sergileme yolunu benimsememiştir.

1940 lı yıllarda bir dönem Milli Piyango biletleri üzeri için resimler yapmış ve üstad ihap Hulusi ile dönüşümlü olarak çalışmış, daha sonraki senelerde kullanılan bilet yanı yazısı tasarlamıştır.

Özak Tanrı vergisi yeteneklerinin tümünü, pul tasarımı alanına sunmuş ve PTT idaresinin teveccühü ile bu uğraşını uzun seneler ( 1956-1983 )sürdürmüştür. Gravür, Guaj, Pistole, Kolaj ve Fotorgraf adaptasyonu gereken her çeşit pul dizaynında eserler yaratmış, bu alanda yurtdışında katıldığı yarışmalarda da ödül almıştır. Bu gurur verici tabloya hüzün katan hususlardan birisi; bu göz nuru eserlerin, çoğu zaman, baskı tekniklerinin yetersiz seçimi nedeni ile, kamuya ve pulculuk sektörüne olması gereken hassasiyette ve güzellikte sunulamamış olması, ikinciside; hayatının 25-30 senesini bu işe vakfeden, eskii 20TL' lik banknot üzerindeki Atatürk gravürünün ve sayısız diğer Atatürk tasvirinin yaratıcısının, bugün bile halkımız tarafından tanınmasının sağlanamayışıdır.

Önceki
Önceki Konu:
Esra Akkaya
Sonraki
Sonraki Konu:
Fadik Sevin Atasoy

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: