Bursa'nın Coğrafi Yapısı - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Bursa 40 derece boylam ve 28 - 30 derece enlem daireleri arasında Marmara Denizinin güneydoğusunda yer alan toplam il nüfusu 1997 Yılı Genel Nüfus Tespit sonuçlarına göre 1.958.529 ile İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra Türkiye'nin dördüncü büyük kentidir.Bursa ili doğuda Bilecik, Adapazarı, kuzeyde İzmit, Yalova, İstanbul ve Marmara Denizi, güneyde Eskişehir, Kütahya, batıda Balıkesir illeriyle çevrilidir.Denizden yüksekliği 100 metre olan Bursa, genelde ılıman bir iklime sahiptir.Ancak, iklim bölgelere göre de değişiklik göstermektedir.Kuzeyde Marmara Denizinin yumuşak ve ılık iklimine karşılık güneyde Uludağ'ın sert iklimi ile karşılaşılmaktadır.İlin en sıcak ayları Temmuz-Eylül, en soğuk ayları ise Şubat-Mart'tır.52 yıllık gözlem süresi itibarı ile yıllık ortalama yağış miktarı 706 mm.dir.

ilde ortalama nispi nem yüzde 69 civarındadır.İlin yüzey şekilleri, birbirlerinden eşiklerle ayrılmış çöküntü alanlarıyla, dağlar halindedir. Çöküntü alanlarının başlıcalarını İznik ve Uluabat gölleriyle Yenişehir, Bursa ve İnegöl ovaları oluşturmaktadır.Toplam yüzölçümü 10.891 km2. olan Bursa ili topraklarının yüzde 17'ini ovalar oluşturmaktadır.İl sınırları dahilinde Uluabat ( 1.134 km2 ) ve İznik (298 km2) gölleri bulunmaktadır. İlin önemli akarsuları; Mustafakemalpaşa çayı, Uludağ'ın güney yamaçlarından doğan ve gene Uludağ'dan kaynaklanan birçok küçük dere ile beslenen Nilüfer Çayı, Göksu çayı, Koca dere, Kara dere, Aksu deresidir. İl'in sahip olduğu 135km. kıyı bandının 22 km.lik kısmı kullanıma uygun olup, diğer kısmı değerlendirilememektedir.Bursa ili topraklarının yaklaşık yüzde 35 ini dağlar kaplamaktadır. Dağlar genellikle doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar şeklindedir. Bunlar; Orhangazi'nin batısından Gemlik körfezinin batı ucunda bulunan Bozburun'a doğru uzanan Samanlı Dağları, Gemlik Körfezinin güney yüzünü kaplayan ve Bursa ovasını denizden ayıran Mudanya Dağları, İznik gölünün güneyi, ile Bursa ovasının kuzey kesimleri arasında yer alan Katırlı Dağları, Mudanya Dağlarının uzantısı olan Karadağ ve Marmara Bölgesinin en yüksek dağı (2.543 mt.) olan Uludağ'dır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu