Büyük Menderes Irmağı - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Ege bölgesinde yer alan ırmaklardan biri. Adını çizdiği büklümlerden (mendereslerden) alır. 584 km'lik uzunluğuyla, Ege Bölgesi'nin en uzun ırmağıdır. Birçok akarsuyun sularını toplayarak Ege Denizi'ne dökülür. Başlıca kaynaklarından biri, Dinar'ın kuzeydoğusunda bulunan Marsyas kaynağıdır. Bu kaynak Büyük Menderes'in başlangıcı olarak da kabul edilir. Ayrıca bu kaynağın Yunan mitolojisinde de adı geçmektedir. Irmağın bir öteki kolu, Sandıklı Ovası'nı çeviren yüksek dağlardan inen ırmakların birleşimidir. Bu iki kol birleşerek Büyük Menderes adını alır. Çal'da keskin bir dirsek yaparak batıya döner ve burada Banaz Çayı'yla birleşir. Bu birleşme Adıgüzel Baraj Gölü'nde gerçekleşir. Daha sonra Büyük Menderes Ovası'na girer. Buradan Aksu Çayı ve birçok çayı alarak batıya doğru akar. Bafa Gölü'nün batısında Ege Denizi'ne dökülür.

Büyük Menderes Irmağı taşıdığı alüvyonlarla ağız kısmında büyük bir delta oluşturmuştur. Zamanla büyüyen bu delta, denize doğru 30 km'lik bir alanın kara hâline gelmesini sağlamıştır. Antik Çağda Latmos körfezi olarak bilinen yer, denizden ayrılarak Bafa Gölü'nü oluşturmuştur. Antik Lade adası yükselerek bir tepe olmuştur. Antik liman kenti olan Miletos kıyıdan 9 km içeriye girmiştir. Irmağın kış ve bahar aylarında su debisi artar, yaz aylarında iyice azalır.

İLGİLİ KONULAR

Aydın

Önceki
Önceki Konu:
Büyük Keşifler
Sonraki
Sonraki Konu:
Anneler Günü

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: