Evren'in oluşumuna ilişkin, bilim adamları tarafından ortaya atılan en tutarlı ve en çok kabul gören kuram. Büyük patlama kuramına göre, evren yaklaşık 15 milyar yıl, yani Dünya oluşmadan yaklaşık 10,5 milyar yıl önce büyük patlamayla ortaya çıktı. Evren, bu patlama anında bir atomdan bile küçüktü. Çok ufak bir ateşten top olan evren, patlamadan sonra hızla genişlemeye başladı. Genişledikçe de başlangıçta Güneş'ten kat kat sıcak olan evren giderek soğudu. Evrenin bu olağanüstü hızla genişlemesi, bir saniyeden bile daha kısa bir sürede gerçekleşti. Evren hızla genişlerken evrende ilk kez madde ortaya çıktı. O sırada evrende, atomun yapı taşlarından olan protonlar, nötronlar ve elektronlar sayıca az miktardaydı. Evrenin oluşumunun sonraki üç dakikasında; evrenin sıcaklığı düşmeye devem etti ve daha sonra belirli bir sıcaklığa ulaştı. Proton ve nötronlar bir araya gelerek hidrojen, helyum ve lityum elementlerini oluşturdular. İlk üç saniye ve üç dakikada oluşan hızlı gelişmelerden sonra evren daha sakin bir döneme girdi. Yaklaşık 300 000 yıl süren bu dönemde de evren genişlemesini sürdürdü. Sıcaklık yaklaşık 30 000oC'ye düşünce madde parçacıkları atomlara dönüştü. Madde parçacıkları, aralarındaki kütle çekim kuvvetinin etkisiyle sıcak gaz bulutları oluşturmaya başladılar. Bu süreç yüz milyonlarca yıl sürdü. En eski gök adalar bu gaz bulutlarından oluştu.
Bilim adamları evrenin bu genişlemeyi sürdürüp sürdürmeyeceğine yanıt bulmaya çalışıyorlar. Son yıllarda yapılan gözlemler ve hesaplamalar genişlemenin hep süreceği yönünde.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.