Sovyet rejimi ve komünizmi bir propagandist gibi eserlerinde seslendirmiştir.Akmescit'in Tavdayır köyünde doğan Cafer Gafar (1898-1938), edebiyata 1921'de "Duygularım" şiiriyle girmiştir. Şair, bu şiirinde ve "İnternatsional Çalına" adlı şiirinde Ekim inkılabını anlatır; "Amansız Küreşte", "Eşitigiz!" gibi şiirleriyle de halkın hayatında meydana gelen sosyal değişmeleri gösterir.
Sovyet uşaklığı onu Stalin'in zulmünden kurtaramadı
Nesir türünde de eserleri bulunan Cafer Gafar, hikayelerinde aktüel konuları işler. Eserlerinde zengin ve yoksul arasında ki sınıf farklılığını işleyen sanatçının esas özeliği psikolojik derinlik ve dil sadeliğidir. Halk dilini tam olarak benimseyen Cafer Gafar'ın savaştan evvel "İnkılabi Şiirler"(1926), "Ömürden Örnekler"(1927), "Hikayeler ve Şairler"(1933) isimli kitapları yayımlanmıştır. Ne yazık ki, sosyalizmin kurulması ve yerleşmesi için yaptığı çalışmalara rağmen 1938 yılında Stalin'in zulmüne uğramaktan kurtulamayan Cafer Gafar'ın mezarı bile belli değildir.
Kırım Türkleri Edebiyatı Yrd.Doç.Dr. Zühal Yüksel kirimdernegi.org.tr
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.