Cahit Zarifoğlu - Bilgiler
08/12/2009 20:18
1940 yılında Ankara'da doğdu. Babasının memuriyeti dolayısıyla ilk ve orta öğrenimini yurdun çeşitli yerlerinde yaptı. Liseyi memleketi K.Maraş'ta tamamladı. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Çevirmenlik yaptı. Avrupa'yı dolaştı. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu ve TRT'de çevirmen olarak çalıştı. Son olarak TRT İstanbul Radyosu'nda denetçilik yaptı. İlk şiir ve hikâyelerini K.Maraş'ta mahalli gazetelerde yayımladı. Yine K.Maraş'ta Açı adında bir dergi çıkardı. Başta Diriliş ve Edebiyat olmak üzere birçok dergide yazdı. Mavera dergisi ve Akabe Yayınlarının kurucuları arasında yeraldı. Çeşitli gazetelerde müstear isimlerle günlük yazılar yazdı. Şiirden başka, öykü, roman, günlük, oyun ve çocuk edebiyatı alanlarında ürünler verdi. 1987 İstanbul’da öldü.

ESERLERİ

İşaret Çocukları, Yedi Güzel Adam, Menziller, Korku ve Yakarış adlı kitaplarında yeralan şiirleri, kitaplarına girmemiş şiirleriyle birlikte vefatından sonra Bütün Eserleri I/Şiirler adı altında yayınlandı.Günlüklerini Yaşamak adıyla topladı.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

Cahit Zarifoğlu 1940 yılında Ankara'da doğdu. Aslen Maraşlıdır. İlkokulu Siverek'te, Liseyi ise Maraşta ve Ankara'da tamamladı. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi.

Önce Lise yıllarında Maraş gazetelerinde şiir ve hikayeleri yayınlandı. Sonra Mavera Dergisi şairleri arasında katıldı. Şiirlerinde Sezai Karakoç'un etkisi görülür.

Askerliğinin kıta hizmetini Sarıkamış Dağcı Alayı'nda ve 1974 Kıbrıs Harekâtı'nı müteakip Kıbrıs'ta ikmal etti.

Goethe Enstitüsü'nün dil kurslarına katılmak üzere iki defa Almanya'ya gitti. Bu sırada belli başlı Avrupa ülkelerini ve kültürlerini tanıdı. 1975'de Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nda mütercim olarak çalışmaya başladı.

Değişik dönemlerde ilkokul öğretmen vekilliği ve Almanca öğretmenliği yaptı. 1976'dan itibaren TRT Genel Müdürlüğü'nde mütercim sekreter olarak görev aldı. Farklı gazete ve dergilerde yazıları yayımlandı.

Zaman Gazetesi ve Mavera dergisi'nde 'Okuyucularla' başlığıyla hayli ilgi toplayan ve bir 'mektep' özelliği taşıyan sohbet köşelerini düzenledi. 1983'te TRT İstanbul Radyosu'nda görev aldı. Radyo oyunları yazdı.

1984'te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü'nü alan Zarifoğlu, İstanbul Radyosu'nda denetçi olarak görev yaptığı sırada 07 Haziran 1987'de vefat etti.

Yayınlanmış eserleri:

'İşaret Çocukları' (Şiirler, 1967), 'Yedi Güzel Adam' (Şiirler, 1973), 'İns' (Hikâyeler, 1974), 'Menziller' (Şiirler, 1977), 'Yaşamak' (Günlükler, 1980), 'Serçekuş' (Uzun Hikâye, 1983), 'Ağaçkakanlar' (Masal, 1983), 'Katıraslan' (Masal, 1983), 'Yürek Dede ile Padişah' (Masal, 1984, Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü), 'Savaş Ritimleri' (Roman, 1985), 'Korku ve Yakarış' (Şiirler, 1986), 'Bir Değirmendir Bu Dünya' (Denemeler, 1987), 'Motorlu Kuş' (Masal, 1987), 'Sütçü İmam' (Tiyatro, 1987), 'Gülücük' (Şiir, 1989), 'Ağaç Okul' (Şiir, 1990)

Önceki
Önceki Konu:
Bahattin Karakoç

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu