Resmi adı Çeçen İçkeriya Cumhuriyeti'dir. Başkenti Grozni olan ülkenin nüfusu 1 350 000 (1992), yüz ölçümü 19 200 km2dir. Ülkenin yönetim biçimi cumhuriyettir (Rusya Federasyonuna bağlı). Para birimi ruble, resmi dili Rusça'dır. Halkın %83'ü Çeçen %11'i İnguş %6'sı da başka uluslardan oluşur. Kuzeyinde ve doğusunda Dağıstan, batısında İnguş Cumhuriyeti ve Kuzey Osetya, güneyinde de Gürcistan yer alır.
Ülkenin güneyi tamamen dağlıktır. Bu dağlar batıda Nazrani'den başlayıp doğuda Gerzeldola kadar uzanır. En batı uçta bulunan Stolovaya Dağı'ndan Itumgalla'ya kadar uzanan sıradağlar Taşlık Dağları'dır. Taşlık sıradağlarının kuzeyinde Sunja sıradağları yer alır. Onun da kuzeyinde Terek sıradağları bulunur. Batıdan doğuya doğru sınır boyunca uzanan büyük dağlar, Kafkas sıradağlarının birer tepesi olarak kabul edilebilir. En yüksek dağları: Tiebuolt lam Dağı (4493 m), San Dağı (4451 m), Dikaluoy lam Dağı (4285 m), Hahalgi Dağı (3032 m) ve Stovolaya Dağı (2993m)'dır.
Topraklarının yüzde 18,7'si ormanlarla kaplı olan Çeçenistan, ekonomisinin temeli petrole dayanır. Petrol çıkarma tesisleri daha çok Sunja ile Terek dağlarında yer alır. Petrol boru hatları Hazar Denizi kıyısındaki Mohaçkale'ye, Karadeniz'de Tuapse'ye ve Donets Havzasına uzanır. Bölgede önemli doğalgaz rezervleri de vardır. Ülkede sanayi ve tarım orta düzeyde gelişme göstermiştir.
Başlıca kentleri Sali, Gudermes, Argun ve Urus-Martan'dır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.