Celsıus, Anders - Bilgiler
08/12/2009 20:17
(1701 Uppsala, İsveç - 1744 Uppsala, İsveç) İsveçli ünlü gök bilimcisi. Celsius, günümüzde kendi adını taşıyan sıcaklık ölçeğinin bulucusu olarak tanınır. Santigrat olarak da bilinen bu ölçek, bilimsel araştıralarda ve günlük yaşamda dünyanın her yanında kullanılır.

İsveçli fizikçi ve astronom olan Celsius, doğduğu ve çalışmalarının büyük bir kısmını geçirdiği Uppsala'da bulunan üniversitede, 1730'da astronomi profesörü oldu. Uppsala gözlem evini kurdu ve yaşamının son yıllarını bu gözlem evinde geçirdi. Astronomiyle ilgili iki kitap yazdı: Birinci kitap, Güneş ile Dünya arasındaki uzaklığı hesaplamaya yarayan yeni bir yönteme ilişkindi. İkinci kitap ise, Dünya'nın biçimini belirlemeye yönelik gözlemlerini anlattığı kitaptı. Dünya'nın kutuplardan hafifçe basık olduğunu gözlem yoluyla bulan ilk bilim adamlarından biri de odur.

Celsius'dan önce kullanılan sıcaklık ölçeği, Alman fizikçisi olan Daniel Fahrenheit'in geliştirmiş olduğu ve suyun donma noktasını 320F, kaynama noktasını 2120F olarak gösteren Fahrenheit (F)'dı. Celsius, 1742'de farklı bir sıcaklık ölçeği geliştirdi. Sıcaklık ölçümüne temel olarak, suyun sıvı hâlde bulunduğu sıcaklık aralığını aldı ve bu aralığı Fahrenheit'ın yaptığı gibi 180 değil, 100 eşit parçaya (dereceye) ayırdı. Böylece suyun donma noktasıyla kaynama noktası arasındaki aralık yüz eşit parçaya bölünmüş oldu. Başlangıçta bu ölçeğe "yüz adım" anlamındaki Lâtince centumgradus'tan gelen "santigrat" ölçeği denmiştir. Ancak sonradan, 1948'de toplanan uluslar arası konferansta, bilim adamları Fahrenheit ölçeğinde olduğu gibi, bu ölçeğe de, bulucusunun adını verirler. Bugün bu ölçek Celsius sıcaklık ölçeği olarak adlandırılır. Ölçeğin bölümlerine Celsius derecesi de denir ve C olarak yazılır.

İLGİLİ KONULAR

Selsiyus (Santigrat)

Önceki
Önceki Konu:
Barok Müzik
Sonraki
Sonraki Konu:
Cemal Nadir

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu