Bir düzlem üzerinde, sabit bir noktadan eşit uzaklıktaki noktaların birleşerek oluşturduğu kapalı eğri. Çember üzerindeki her bir noktaya aynı uzaklıkta olan sabit noktaya merkez denir.
Çember üzerindeki iki noktayı birleştiren doğru parçasına kiriş denir.
Merkezle çemberin üzerindeki bir noktayı birleştiren doğru parçasına yarıçap denir. Yarıçap, r ile gösterilir. Kirişin ortasından geçen yarıçap kirişe diktir.
Çember üzerindeki iki noktayı birleştiren ve merkezden geçen kirişe çap denir. Çap, bir çemberdeki en uzun kiriştir ve yarıçapın iki katı uzunluğundadır. Çap, R harfiyle gösterilir. Çember üzerindeki iki nokta arasına çember yayı denir. Çemberi iki noktadan kesen doğruya kesen denir. Çembere tek noktada değen doğruya teğet denir.
Teğetle çemberin ortak noktasına değme noktası denir. Teğet değme noktasında yarıçapa diktir.
Çemberde açılar:
Tepesi merkezde bulunan açıya merkez açı denir. Merkez açının ölçüsü, gördüğü çember yayının ölçüsüne eşittir.
Tepesi çember üzerinde ve kenarları birer kesen olan açıya çevre açı denir. Çevre açının ölçüsü gördüğü çember yayının ölçüsünün yarısına eşittir.
Çevre açının kollarından biri çembere teğetse bu açıya teğet kiriş açı denir. Teğet kiriş açının ölçüsü gördüğü çember yayının ölçüsünün yarısına eşittir. Teğet kiriş açının ölçüsü aynı yayı gören merkez açının ölçüsünün yarısına eşittir.
Kesişen iki kesenin oluşturduğu açıya, eğer kesim noktası çemberin içindeyse iç açı denir ve ölçüsü gördüğü yayların ölçüleri toplamının yarısına eşittir. Eğer kesim noktası çemberin dışındaysa dış açı denir ve ölçüsü gördüğü yayların ölçülerinin far-kının yarısına eşit olur.
Çemberin çevre uzunluğu:
Ç=2xpxr
İLGİLİ KONULAR
Düzlemsel Geometrik Şekiller, Pi sayısı, Daire, Çevre
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.