Cemre - Bilgiler
05/12/2013 16:00
ilkbahara doğru önce havada, sonra suda, nihâyet toprakta, yedişer gün arayla meydana gelen sıcaklık yükselişi. Yanmış kömür parçası, kor. Hacıların Mina denilen mevkide şeytan taşlaması.

Eskiler, seneyi kış ve yaz günleri diye ikiye ayırmışlardır. Kış günlerine Kasım, yaz günlerine ise Hızır denirdi. Kasım günleri Milâdî 8 Kasımda girer ve 179 gün (Şubat’ın 29 çektiği sene-i kebise denilen artık senelerde 180 gün) sürer. Hızır günleri de 6 Mayısta girer ve 186 gün sürer.

Cemrelerin düşüşü Kasım günlerinde olur. Birinci Cemre Kasımın 105’inde havaya. İkinci Cemre 112’sinde suya.Üçüncü Cemre 119’unda toprağa düşer. Bu günler 20 Şubat, 27 Şubat ve 6 Marta (Şubatın 29 çektiği 4 senede bir 5Marta) rastlar.

Cemrelerin eski takvimlerdeki Arapça karşılığı “Cemre-i ûlâ behevâ”, “Cemre-i sâniye beâb” ve “Cemre-i sâlise behâk” şeklinde yazılırdı. Cemreler kışın soğuk günlerini geride bıraktığımızın müjdecisidir.

Sonraki
Sonraki Konu:
Ordu

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu