Kakaodan yapılan ve bazen içine şeker, süt ve değişik meyveler de katılan yiyecek. Çikolata, yendiğinde kanın akışkanlığını artırır, damarları açar, metabolizmanın ürettiği zararlı moleküllerle bedenin savaşma gücünü artırır. İnsanlarda özellikle kan şekeri düştüğünde, yani acıkıldığında, çikolata hızla kana karışır ve emilir. Ancak hemen ardından negatif etkilerle ilkinden daha fazla acıkma hissi uyandırır.
İlk olarak Azteklerce mısır ve kakaodan yapılmış bir bulamaç biçiminde kullanılmıştır. Meksika'yı ele geçiren İspanyollar kakaoya şeker kamışından ürettikleri şekeri katarak bildiğimiz çikolatanın ilk örneklerini ürettiler. Çikolata ilk olarak İspanya'da yaygınlaştı. Sonra Hollânda, İngiltere ve Almanya'da ve ardından da tüm Avrupa'da yaygınlaştı.
İyi bir çikolata kendini, kokusu, rengi, parlaklığı ve kadifemsi dokusuyla belli eder. Ne çok acı, ne de çok tatlıdır. Kırıldığında kenarı düz olmalı ve kırılma sesi duyulmalıdır. Ağızda kolayca erimeli ve dil, çikolata üstünde hiç pürüz hissetmemelidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.