Resmi adı Çin Halk Cumhuriyeti'dir. Başkenti Pekin olan ülkenin nüfusu, 1 261 832 482 (2000), yüz ölçümü, 9 736 000 km2dir. Yönetim biçimi sosyalist cumhuriyettir. Ülkenin para birimi, Çin yeni, resmi dili Çince'dir. Halkın %20'si geleneksel dinler, %6'sı Budist, %2'si Müslüman, %72'si de başka dinlere mensuptur. Çin, Doğu Asya'nın çok geniş bir bölümünü kaplar. Komşuları kuzeyde Moğolistan ve Rusya Federasyonu, kuzeydoğuda Kazakistan ve Kırgızistan, batıda Tacikistan, Afganistan ve Pakistan, güneyde Hindistan, Nepal, Butan, Birmanya, Laos, Vietnam, kuzeybatıda da Kuzey Kore'dir. Ülkede kişi başına düşen ulusal gelir, 582 $'dır. Zorunlu eğitim süresi 9 yıl, insanların ortalama ömrü de 69 yıldır.
En büyük kenti, Şangay, en yüksek dağı K2 (8611 m), en uzun ırmağı Yangtze (5500 km) ve en büyük gölü de Koko Nor (4209 km2)'dur. Ülkenin büyük bir bölümü dağlıktır ve yüksek plâtolarla kaplıdır. Batıda çöller, doğuda düzlükler, deltalar ve tepeler bulunur. Ülke genelinde yazlar sıcak ve nemli, kışlar da uzun ve soğuk geçer. Kuzey ve batı bölgelerde kurak ve yarı kurak, güney ve güneydoğu bölgelerde sıcak ve nemli bir iklim egemendir. Çin'de kutup tundraları dışında kuzey yarı küreye özgü bütün bitki türleri görülür. Güney Çin Denizi kıyılarında bataklıklar, Hainan Adası ve Yunan'ın güneyinde tropik yağmur ormanları bulunur. Öteki bölgelerde çöl, step, çayır ve savanlar egemendir. Ülkenin doğal kaynakları kömür, demir, petrol, doğal gaz, cıva, kalay, tungsten, antimon, manganez, vanadyum, alüminyum, kurşun, çinko ve uranyumdur.
Dünyanın en büyük pirinç, patates, yer fıstığı, çay, darı, arpa ve domuz eti üreticileri arasındadır. Pamuk ve öteki lifli ürünler, yağlı tohumlar, çeşitli çiftlik hayvanları üretilir. Temelde kendi besinini kendi üretir.
Ülkede gelişmiş sanayiler; demir-çelik, makine, silâh, tekstil, gıda işleme, motorlu araçlar, elektronik ve telekomünikasyondur. Başlıca kentleri, Şangay, Pekin, Tianjin, Shenvang, Wuhan ve Guangzhou'dur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.