Kasların kullanılmasını düzenleyen sinir hücrelerini etkileyen virütik bir enfeksiyon. Çocuk felci aşısı 1950'li yılların sonunda geliştirilmiştir. Avrupa ve ABD'de çocuk felci tümüyle ortadan kalkmıştır. Ülkemizdeyse, yakın dönemdeki aşı kampanyalarına karşın henüz kökü kurutulamamıştır. Bu hastalıktan korunmak için çocukların mutlaka aşılanması gerekir. Aşı ağızdan kolayca alınır. Hastahanelerde uygulanması genellikle şekerin üstüne damlatılması yoluyla olur.
Çocuk felcine tutulmuş bir çocukta, mide sorunları ortaya çıkabilir. Az sayıda çocukta birkaç hafta sonra ağrılarla birlikte başka belirtilerde ortaya çıkar. Bazı çocuklarda da hastalık daha fazla ilerlemez. Buna karşılık bazı çocuklarda bir kol ve bacakta giderek artan kas zayıflamasıyla birlikte, boyun da ağrı, ışığa aşırı duyarlılık, beyin ve omurilik zarları iltihabı (menenjit) gelişebilir. En ciddi durumlarda solunumu ve yutmayı sağlayan kaslar felce uğrar. Ayrıca kan basıncında düşme oluşabilir ve kalbin işlevleri etkilenebilir. Sonuç olarak hastalığa yakalanan çocukların bazılarında sakatlığa ve bir dereceye kadar da felce rastlanabilir.
Yapılacak aşı ömür boyu koruma sağlar. Aşının hiçbir yan etkisi yoktur. Uygulanabilecek tek tedavi hastaya iyi bakılmasıdır. Belirtilerin ağır olduğu durumlarda kas yıkımını önleyecek fizik tedaviyle birlikte, uzun süreli yatak dinlenmesi zorunludur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.