Her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü, Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Çocuk Hakları Günü" olarak ilân edilmiştir. Cenevre'de yayımlanan Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde; çocuk sağlığının, çocukları korumanın ve onları iyi yetiştirmenin önemi ve dünya çocuklarının ortak hakları yer alır. Ayrıca sözleşmede; her çocuğun birer birey olarak topluma karşı bazı temel hak ve özgürlüklere doğuştan sahip olduğu, her çocuğa sağlıklı büyüme ve eğitim haklarının sağlanması, çocukların felâket zamanlarında ilk önce kurtarılması ve toplumsal güvence altına alınarak geleceklerinin garantiye alınması, sömürüye karşı korunması gibi ilkeler yer almıştır.
Birleşmiş Milletlerin özverili çalışmaları sonucunda ortaya çıkan Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke tarafından imzalanmış olması, barışın ve hoşgörünün egemen olduğu bir dünyanın kurulması yolunda atılmış önemli bir adımdır. Çocuk haklarının tanınması, bir ülkenin toplumsal gelişmişlik düzeyinin göstergesidir. Cumhuriyetin kurulmasından bu yana çocuklara en iyi olanakları sağlamaya çalışan Türkiye, çocuk haklarının korunması alanındaki uluslar arası çabalara da büyük destek verir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.