Bir doğru üzerinde bulunmayan ve üç ya da daha çok doğru parçasının birleşiminden oluşan düzlemsel şekil. Çokgenler, kenar sayılarının sonuna "-gen" eki getirilerek adlandırılırlar. Örneğin, üç kenarlı çokgene üçgen, dört kenarlı çokgene dörtgen, beş kenarlı çokgene beşgen, altı kenarlı çokgene altıgen denir.
Doğru parçalarının birleştiği noktalara köşe, köşeleri birleştiren doğru parçalarına kenar denir. Kenarların köşeler dışında ortak noktaları yoktur. Bir çokgenin kenar sayısıyla köşe sayısı birbirine eşittir. Bu yüzden, bir çokgenin bir köşesi öteki köşelere doğru parçaları kullanılarak birleştirildiğinde kenar sayısının iki eksiği kadar üçgen elde edilir. O hâlde, kenar sayısı n olan bir çokgen, bir köşesinden çizilen köşegenlerle (n-2) tane üçgene ayrılır.
Çokgenin içinde kalan noktaların oluşturduğu kümeye iç bölge, dışında kalan noktaların oluşturduğu bölgeye de dış bölge denir. Çokgenin iç bölgesine çokgensel bölge de denir. Bir köşe ve bu köşedeki iki kenarının oluşturduğu açıya iç açı, iç açının komşu bütünlerine dış açı denir.
Bir çokgenin herhangi bir kenarı uzatıldığında, çokgen bu kenarın bir tarafında kalıyorsa, dışbükey çokgen, eğer kenar çokgeni kesiyorsa içbükey çokgen adını alır. Dışbükey çokgenin bütün iç açılarının ölçüsü 180°den küçüktür.
n tane kenarı olan bir çokgenin iç açılarının toplamı;
(n-2) x 180°
formülüyle hesaplanır.
Yine n kenarlı bir çokgenin tek bir iç açısı
[(n-2) x 180°] / n,
bir dış açısı da;
360° / n
formülüyle hesaplanır.
İç açılarının ölçüleri eş olan çokgenlere eş açılı çokgen (örneğin; dikdörtgen), kenar uzunlukları eşit olan çokgenlere eşkenar çokgen (örneğin; eşkenar dörtgen), iç açılarının ölçüleri ve kenar uzunlukları eşit
olan çokgenlere düzgün çokgen (örneğin; kare) denir.
İLGİLİ KONULAR
Deltoid, Düzgün Çokgen, Köşegen, Dikdörtgen, Kare, Paralelkenar, Yamuk, Beşgen, Altıgen
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.