Cümlei Asabiye - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Nöronlar:Cümlei asabiyeyi teşkil eden örgü iki nevi asabi cevherdenmürekkeptir ki birine sincabi diğerine beyaz cevherdendir.Asabi hücre koyu renktedir.

Dimağ kıtası:Kafada bulunan bütün asabi merkezleri iktifa eden kafatasını dolduran uzvudur.

Vazifesi: İnsana has olan akıl ve irade kabiliyetleri vardır.Bu kabiliyetler dimağ aracılığı ile tecelli eder.Böyle bir hayvan işitir, fakat dinlemez,görür,fakat bakmaz.Eskidenzannedildiği gibi başın büyüklüğü ile zeka arasında pek münasebet yoktur. Ancak antrpoloji mütehassıslığının tecrübelerine göre başın intizamı ve biçimiyle ruhi kabiliyetler arasında münasebet ihtimali mevcut oabilir.Umumi surette dimağ üzeriinde üç mıntıka tefrik ederler:Hareket, his ve lisan mıntıkası.

Dimağcık:Dimağcığın çıkarılması ile zeka ,hassasiyet ve irade hiçbir zarar görmüyor.Fakat hareketler intizamını kaybediyor ve gevşiyor.

Asabın vazifesi:Asab esas itibariyle ister hissi olsun, ister hariki olsun intibaatı nakledici uzuvlardır.

Çocukta cümlei asabiye:Eğer bıngıldağın kemikleşmesi vaktinen evvel vaki olursa dimağın neması tevakuf demektir.O takdide çocuk bütün hayatında ruhen müteahhir kalır. Erkeklerde 55 yaşına doğru,kadınlarda da 45'ine doğru dimağın sikleti eskimeye başlar.Küçük çocuklar mükemmel bir nebati faaliyete mazhardırlar .Yani akli fillerin haricinde olan hayati fiiller, çocuklarda fevkalade bir mükemmeliyet ve süratle cereyan eder.Akli fiiller ise sevk-i tabiye uzvi ihtihaçlara tabi olmaktan ibaretir. Yavaş yavaş bu nebati hayata bir takım melekeler munzam olur.Uzuvlar neşvu nema bularak kuvvet kazanır.İfra ,tetebbü,tefekkür erbabı dimağlarının alın tekamülü bütün hayat müddetlerinde ihtiyarlık zamanlarında bile devam eder.Maamafih istihtale- lerin en fazla inkişaf ettiği zaman 14 yaşına doğrudur.Nitekim ilk gençlikte ve buluğ esnasında çocuğun ruhi hayatı büyük bir değişiklik ve inkişaf gösterir.

Önceki
Önceki Konu:
Şuur

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: