Curıe, Marıe - Bilgiler
08/12/2009 20:17
(1867 Varşova, Polonya - 1934 Paris, Fransa) Radyoaktiflik üzerine yaptığı çalışmalarıyla Nobel ödülü kazanan, Polonya asıllı Fransız fizikçisi. Madam Curie olarak da bilinir.

Polonya'nın başkenti Varşova'da doğan Marie Sklodowska, öteki iki kardeşi gibi, liseyi birincilikle bitirmişti. Ablasıyla birlikte Paris'teki Sorbonne Üniversitesinde okumak istiyordu. Ancak, o dönem yabancı bir ülkede okumak masraflı bir iş olduğundan, bu sorunu çözmek için iki kardeş sırayla birinin çalışıp ötekinin masraflarını karşılama kararı verdiler. Marie çalışarak ablasını finanse etti ve bu yüzden üniversiteye 23 yaşında girdi. Maddi sıkıntılar içinde geçen öğrenimi boyunca, matematik, fizik, kimya ve astronomi alanları dışında müzik ve şiirle de ilgilendi.

Yüksek lisans sınavını birincilikle vererek üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Burada, önemli bir bilim adamı olan Pierre Curie ile tanıştı ve evlendi. Radyoaktiviteyi keşfeden Becquerel'in önerisi üzerine uranyum maden filizindeki yeni elementi arama işine giriştiler. Bu, bilim tarihinin en zor ve yıpratıcı deneysel araştırması oldu.

Radyosyona ve radon gazına maruz kaldıkları bu işlemi, 1896 yılı boyunca aralıksız olarak sürdürdüler. Uzun çalışmalar sonucu 1898'de polonyum adını verdikleri elementi keşfettiler. Daha sonra radyoaktifliği uranyumdan yaklaşık bir milyon kat fazla olan radyumu buldular.

Marie Curie 1903'te Becquerel ve eşi Pierre Curie ile birlikte, 1911'de de tek başına olmak üzere iki kez Nobel ödülünü aldı. Bütün zamanların en büyük bilim kadınıydı. 39 yaşında eşi Pierre'i kaybeden Marie, ilk iş olarak kocasından boşalan kürsü başkanlığını devralıp çalışmalarını hızlandırdı. Bir kadının üniversitede kürsü başkanı olması o tarihte alışılmış bir şey değildi. O bunu başardı ve Marie Curie adı tarihe geçti.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: