Danaayağı (arum) - Bilgiler
07/04/2014 16:00
Alm. Gefleckter aron (m), Fr. Arum, pied-de-veau (m), İng. Arum. Familyası: Danaayağıgiller (Araceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Muğla, Maraş, Toroslar.

Nisan-mayıs aylarında çiçek açan, fenâ kokulu çiçek durumları meydana getiren, gölgeli ve serin yerleri seven, bilhassa kaya gölgeliklerinde yetişen, 50 cm kadar boyunda, yumru köklü, zehirli otsu bir bitki. Yaprakları uzun saplı ve ok şeklinde, parlak yeşil renkli olup, ağızda çiğnendiğinde dili yakar. Çiçekler alt kısmında kıvrılmış beyazımsı-yeşil renkli spata adı verilen yaprakçıkla örtülü spadiks (çomak) üzerinde bulunur. Spadiksin kâidesinde dişi çiçekler, bunların hemen üstünde verimsiz çiçekler daha uca doğru erkek çiçekler ve en nihâyette verimsiz çiçekler bulunur. Spadiksin uç kısmı (apendiks) bir çomak şeklinde olup, bayat et kokusunda morumsu veya sarı renklidir.

Kullanıldığı yerler:Kullanılan kısmı yumrularıdır. Yumrularında rafit, saponin vardır. Tahriş edici ve yakıcıdır. Halk arasında romatizma ve sinir ağrılarını dindirici olarak kullanılır.

Sonraki
Sonraki Konu:
Akreditif

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu