Kimliği ve yaşadığı yıllar hakkında kesin bilgiler yoktur. Çeşitli kaynaklardaki söylenti özelliği taşıyan bilgilere göre Hz. Muhammed döneminde yaşadığı, uzunca bir ömür sürdüğü sanılmaktadır. Dede Korkut öyküleri adıyla anılan, içinde 12 destanımsı halk öyküsü bulunan kitaba adını veren kişidir. Dede Korkut kitabının ön sözünde kendisinden "Oğuz'un bilicisi" olarak söz edilmektedir.
Öykülerde, çoğunlukla son bölümde ortaya çıkan, çocuklara ad veren, dualar eden, önemli sorunlara çözümler getiren kişi olarak kendini gösterir.
Dede Korkut öykülerinin 15. ve 16. yüzyılda bir öykücü ozan tarafından yazıya geçirildiği sanılmaktadır. Çünkü öyküler yer yer şiirsel anlatımlarla süslenmiştir. On iki öykülük ilk el yazması nüshanın aslı Dresden Halk Kütüphanesinde, 6 öykülük bir başka el yazması nüsha da Vatikan Kütüphanesindedir. Her iki nüshanın da Türkçe baskıları çeşitli edebiyat araştırmacıları tarafından yapılmıştır.
Öykülerde, Müslüman Oğuz Türkleri ile komşuları olan Rumlar, Ermeniler ve Gürcüler arasındaki savaşlar anlatılır. Öykülerde olağanüstü olaylar ve kişilere de rastlanır. Bu durum öykülere destansı bir özellik katar.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.