Demokrasi - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Demokrasinin sözcük anlamı "halk idaresi"dir. Sözlük anlamı da halkın kendi kendisini yönetmesidir. Daha geniş bir tanımlamayla demokrasi; hukuken iktidar olma yetkisinin halkın elinde bulunması ya da halkın, kendisini yönetecek olan kişileri kendi iradesiyle seçmesidir. Demokrasinin başlıca ilke ve kurumları: seçimler ve temsil, siyasal partiler, çoğulculuk ve katılımla hukukun üstünlüğü ilkesidir. Bugünkü demokrasi anlayışı özgürlükçü demokrasi anlayışı olarak ifade edilmektedir. Özgürlükçü demokrasiyle yönetilen ülkelerde insanlar, düşünce ve yargılarını özgürce açıklayabilir. Günümüzde demokrasi ancak temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması ve güçler ayrılığının (yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrı olması) gerçekleştirilmesiyle sağlanabilir. Demokrasi, ülke yönetiminde, halkın seçtiği temsilciler aracılığıyla uygulanır. Demokrasi, uygulanma biçimlerine göre üçe ayrılır:

1- Doğrudan demokrasi: Yönetilenlerin tümünün kararlara katıldığı yönetim biçimidir. Günümüzde aile, okul gibi küçük gruplarda doğrudan demokrasi uygulanabilir.

2- Yarı Doğrudan Demokrasi: Bu demokrasi biçiminde halkın seçtiği temsilciler olduğu hâlde kimi önemli kararlarda halk doğrudan doğruya karara katılır. Bu, halk oylamasıyla olur.

3- Temsili Demokrasi: Yönetim yetkisinin belirli süreler için seçilen kişilere devredilmesidir. Türkiye'de belediyeler, kimi dernek ve sendikalar temsili demokrasiyle yönetilir.

Türkiye, demokrasiyle yönetilen bir ülkedir. Ülkemiz, ulu önder Atatürk'ün önderliğinde kurulan cumhuriyet yönetimiyle demokrasi yönetimine geçmiştir; ancak demokrasinin tam olarak uygulanabilmesi için bireylerin birbirlerinin görüş ve düşüncelerine saygılı olması gerekir. Demokrasinin bir hoşgörü yönetimi olduğunu unutulmamalı ve toplum olarak demokrasinin korunup yaşatılması için herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.

Önceki
Önceki Konu:
Denktaş, Rauf
Sonraki
Sonraki Konu:
Demokrasi Tarihi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu