Binlerce ton ağırlığındaki bir denizaltının suyun dibine dalması normaldir ancak suyun üstünde hafif bir sandal gibi yüzmesi garip bir durumdur. Aslında bu garip durumun nedeni yoğunlukla alakalıdır.
Boş bir şişe suyun üstünde rahatca yüzer. Fakat bu şişenin içi suyla dolarsa batar. İşte denizaltılardaki mantık da bu şekildedir. Gövdelerinde bulunan su depolarını yani su tanklarını boşalttıklarında suyun üstünde kalırlar. Çünkü su depolarının havayla dolması, denizaltının yoğunluğunun sudan daha az olmasına neden olur. Bu sayede denizin kaldırma kuvveti denizaltını suyun üstünde tutar. Eğer su depoları suyla doldurulursa, denizaltının yoğunluğu sudan daha fazla olacağı için suyun dibine batar yani dalar.
Denizaltılar, su altında bataryalarda yüklü olan elektrik enerjisi ile hareket eder. Su üstünde ise dizel motorlar sayesinde hareket eder. Bataryaların şarj edilmesi ise yine dizel motorlar vasıtasıyla gerçekleştirilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.