Denizli Geleneksel Halk Oyunları - Bilgiler
SARAYKÖY DEVE GÜREŞLERİ: Ocak ayının ilk haftasında yapılır. Sarayköy İlçesi'nde deve güreşleri Cumhuriyet tarihinin başlangıcından bu yana düzenlenmekte, son on yılda ise, belediyenin öncülüğünde geleneksel hale getirilmiştir. Bu güreşlere Ege ve Marmara Bölgeleri'nin en ünlü tululeri iştirak etmektedir. Bu güreşler için tululer özel olarak yetiştirilmekte, güreşe 4-7 yaşlarında başlayan develer en az 25 yaşına kadar güreşlerini sürdürebilmektedirler.

ATATÜRK'ÜN DENİZLİ'YE GELİŞİ: 4 Şubat 1931 tarihi Atatürk'ün Denizli'ye geliş tarihidir. Her yıl Atatürk'ün kaldığı ev olan şimdiki Atatürk ve Etnografya Müzesi'nde anma törenleri düzenlenmektedir.

AKKÖY YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ: 15-25 Mart tarihleri arası yapılır.

Önceleri ilçede her düğün ve bayramlarda yöresel olarak yapılan karakucak güreşleri daha sonraları görkemli ve gösterişli duruma getirilmiş, son 10 yılda ise aralıksız olarak yapılmaktadır.

Her yıl 15-25 Mart tarihlerinde yapılan güreşlere bugüne kadar Kırkpınar'da altın kemer almış, dünyaya nam salmış birçok pehlivan katılmıştır.

ACIPAYAM GELENEKSEL AT YARIŞLARI: Mart sonu nisan başında yapılır. Acıpayam ilçesi Yumrutaş Kasabası'nda yapılmaktadır. 1987 yılından itibaren her yıl geleneksel olarak yapılmaktadır.

BOZKURT-OVACEŞME BAHAR ŞENLİKLERİ: Mayıs ayının ilk haftasında yapılır. Bozkurt ilçesi Ovaçesme beldesinde yapılmaktadır, Amaç ilçe halkının tüm merkez, kasaba ve köyleri ile birlikte kaynaşması, dostluk ve kardeşlik duygularının gelişmesine katkıda bulunmaktır.

DENİZLİ BELEDİYESİ AMATÖR TİYATROLAR FESTİVALİ: 19-23 Mayıs: Söz konusu şenlik 11 yıldan bu yana belediyenin öncülüğünde. TOBAV "Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı" ve 1.ATA "Uluslararası Amatör Tiyatrolar Birliği"nin katkılarıyla gerçekleştirilmektedir, ilk kez 1993 yılında davet edilen TOBAV ve 1ATA gözlemcilerinin katkılarıyla uluslararası niteliğe kavuşmuştur.

SARAYKÖY'ÜN MİLLİ MÜCADELEYE KATILIŞI: 24 Mayıs Her yıl 24 Mayıs'ta bu mutlu ve anlamlı gün coşku ile kutlanır. Kutlamaya Aydın'dan, Efeler Derneği'nin temsilcileri, Denizli'den Askeri Tören Birliği katılır Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılır, şiirler okunur, aksamında ise halka ücretsiz olarak eğlence düzenlenir.

ESKİ KALE YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ: Haziran ayı içinde Kale İlçesi'nde. Kale Belediye Başkanlığı'nca düzenlenir.

BAKLAN GELENEKSEL AT YARIŞLARI: Nisan - Mayıs aylarında yapılır. Baklan İlçesi'nde her yıl nisan - mayıs aylarında. Hadım Köyü'nde de, ekim ayında geleneksel olarak at yarışları yapılmaktadır.

K1ZILCABOLÜK GELENEKSEL BAHAR ŞENLİĞİ; 28 Mayıs'ta yapılır. 1995 tarihinden itibaren Tavas ilçesine bağlı Kızılcabölük Kasabası sınırları içinde olan Söğütönü Mevkii içinde Kızılcabölük Belediyesi'nce bahar şenlikleri düzenlenmektedir.

HONAZ KİRAZ FESTİVALİ: 10-11 Haziran Honaz ilçesi; kiraz yetiştiriciliğinde ülkemizin önde gelen yerlerinden biridir. Kirazın öncelikle yurt çapında, daha sonra yurt dışında tanıtılması amacıyla 1954 yılından başlayarak 1978 yılına kadar aralıksız yapılan festival, bir süre ara verilerek 1991 yılından itibaren yeniden her yıl yapılmaktadır.

ULUSLARARASI PAMUKKALE MÜZİK VE KÜLTÜR FESTİVALİ: 22-27 Haziran 1995 tarihleri arasında yapılan I.Uluslararası Pamukkale Müzik ve Kültür Festivali'ne ulusal ve uluslararası bir çok ünlü sanatçı katılmıştır. Denizli ve Pamukkale'yi daha iyi tanıtma amacıyla her yıl yapılması düşünülmektedir.

BULDAN YENİCEKENT ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM FESTİVALİ: Temmuz ayının üçüncü pazar günü her yıl ulusal düzeyde Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm festivali yapılmaktadır.

BEYAĞAÇ KARTAL GÖLÜ EREN GÜNÜ: Ağustos ayının son Perşembesi Her yıl Ağustos ayının son Perşembesi Kartal Gölü'nde Eren günü olarak kutlanmaktadır. Çarşamba gününden Çiçekbaba Dağı'na çıkılır, yaylada konaklanır. Amacı, Akdeniz Bölgesi'nde yasayan insanlarla Ege Bölgesi'nde yasayan insanları yılda bir kez buluşturup kaynaştırmaktır. Burada dilekler tutulup adaklar kesilir. Eren Günü öğle yemeği ve öğle namazıyla son bulur.

YATAĞAN BIÇAKÇILIK FESTİVALİ: 5 - 6 Ağustos Denizli'nin, Yatağan Kasabası'nda ata yadigarı olan demircilik, tarakçılık ve el sanatları icra eden kasaba gençlerine meslek aşkını aşılamak, kasaba insanlarını kaynaştırmak, Yatağan'ı ve ilgili mesleği, Türkiye'ye ve dünyaya duyurmak ve reklam yapmak için ilk defa 27-28 Ağustos 1994 tarihinde I.Bıçakçılık Festivali yapılmıştır.

GÜNEY'İN KURTULUŞ GÜNÜ: 3 Eylul'de kutlanır. Her yıl ulusal düzeyde kutlama ve şenlik yapılmaktadır.

BULDAN'IN KURTULUŞ GÜNÜ: 4 Eylül'de yapılmaktadır. 4 Eylül 1922 günü Türk Ordusu'nun ilçeden düşmanları temizlemesi nedeniyle her yıl 4 Eylül ilçenin kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır.

ACIPAYAM EKONOMİ VE KÜLTÜR FESTİVALİ: 16-17 Eylül ilk defa 16-17 Eylül 1995 tarihleri arasında yapılan "Acıpayam Ekonomi ve Kültür Festivali"nde sergi, panel, tiyatro gösterileri, halk konserleri, atletizm, resital ve voresel el işlerinin sergilendiği standlar açılmıştır.

YEŞİLYUVA AYAKKABICILIK VE DOSTLUK FESTİVALİ: 15 temmuz Acıpayam ilçesi, Yesilyuva Kasabası Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen festival kasabada üretilen ayakkabıların tanıtımına yöneliktir.

ÇİVRİL KÜLTÜR VE ELMA FESTİVALİ: 13-14 Eylül Çivril ilçemizin çok zengin tarihi değerleriyle ilçe ekonomisinin lokomotifi durumundaki büyük potansiyele sahip elmasını tanıtmak ve daha iyi pazarlar bulmak amacıyla ilk defa 24 Eylül 1994 tarihinde "Çivril l.Elma Festivali" yapılmıştır. Bu festivalin geleneksel hale getirilmesi ve aynı zamanda bir kültür şenliğine dönüştürülmesi düşünülmektedir.

ÇAL BAĞBOZUMU ŞENLİKLERİ: Eylül ayının 3.pazarı yapılır. Çal ilçesinde her yıl yapılmaktadır. İlk olarak 1971 yılında yapılan Bağbozumu Senlikleri'nde amaç; ilçeyi tanıtmak, üzüm ürününü ve kalitesini artırmak, ürüne pazar sağlamaktır.

TAVAS KIZILYER GELENEKSEL AT YARIŞLARI: Eylül ayının son haftası Tavas ilçesi Kızılyer Mevkii'nde her yıl Eylül ayının son haftasında 2-3 gün geleneksel at yarışları yapılmaktadır. 1974 yılından bu yana Büyüktarakçı Kardeşler tarafından düzenlenmekte olup, amacı göreneklerimizi, ata sporu olan biniciliği yaşatmak, gelirlerinden çeşitli kurumlara yardımda bulunmaktır.

BABADAĞ GELENEKSEL AT YARIŞLARI: Ekim ayının ilk pazarı Her yıl yapılmaktadır.

BULDAN YENİCEKENT NAR ŞENLİKLERİ: Ekim ayının 3.Pazarı yapılır. Her yıl yapılmaktadır. Ülkemizin en iri ve en sulu, ihracata yönelik narları Yenicekent Kasabası'nda üretilmektedir.

SÜLEYMANLI KIR VE KAR ŞENLİKLERİ: Buldan-Haziran Süleymanlı Yaylası'nda her yıl yapılmaktadır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: