Bir ülke üzerinde, bir hükümet yönetiminde belli yasalara göre örgütlenmiş olarak yaşayan bağımsız topluluklara verilen ad. Toplumda en üstün ve zorlayıcı güç devlettir. Arapça kökenli bir sözcük olan devlet, iktidar ve güç anlamına gelir. Örgütlenmiş bir kurum olan devletin temel amacı, halkın güvenlik ve mutluluğunu sağlamaktır. Devletin varlığı için bazı temel ögelerin bulunması gerekir. Bu temel ögeler; halk, ülke ve egemenliktir.
Devletler anayasalarına göre basit (tekli) ve birleşik olmak üzere ikiye ayrılır. Basit devletler, sınırlı olarak yerel yönetimlere de yer vermekle birlikte, gerçekte merkezden yönetim ilkesine göre örgütlenmişlerdir. Türkiye, Fransa ve İtalya gibi ülkeler basit (tekli) devletlerdendir. ABD birden çok devletin bir araya gelmesiyle oluşur. Federasyon ve konfederasyon gibi yönetimler birleşik devlet şeklinin değişik uygulamalarıdır.
Her devletin yerine getirmesi gereken üç görevi vardır. Bu görevler; yasama, yürütme ve yargıdır. Devlet, toplumun güvenliğini ve sürekliliğini sağlar; vatandaşlar arasında huzur ve güvenin sağlanması için gerekli önlemleri alır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.