Gigantizm denen ve büyüme hormonunun fazla miktarda salınmasıyla beden büyüklüğünün normalin üstüne çıkması durumu. Çoğunlukla 30-60 yaş arasındaki erişkinlerde görülür. Hastalık erkeklerde ve kadınlarda eşit orandadır. Büyüme hormonunun aşırı salgılanması sonucunda yüz görüntüsü değişir, kabalaşır; hastalar baş ağrısı, terleme, el ve ayaklarda büyüme ve yorgunluktan şikâyet ederler. Fazla salgılanan büyüme hormonu; kalbi, solunum sistemini ve hormonal sistem başta olmak üzere birçok organı etkiler ve ölüm riskini 2-4 kat artırır.
Devlik bulgularının çok yavaş ilerlemesi nedeniyle tanı hastalık başladıktan ancak yıllar sonra konulabilmektedir. Kuşkulanılan durumlarda; büyüme hormonunun bedendeki etkisini gerçekleştiren, insülin benzeri büyüme faktörlerinin düzeyi, şeker yükleme sırasında büyüme hormonu, prolâktin ve öteki hipofiz bezi hormonlarının düzeyi saptanır. Hastanın eski fotoğraflarının yenileriyle karşılaştırılması da tanıyı destekler. Tedavinin amacı, artan büyüme hormonu düzeylerinin normale indirilmesi, büyüyen tümörün neden olduğu baskının ortadan kaldırılması, normal hipofiz fonksiyonlarının sürekliliğinin sağlanması ve hastanın şikâyetlerinin giderilmesidir. Tedavi seçenekleri cerrahiyle tümörün çıkarılması, ilâç tedavisi ve radyoterapidir.
Hastalık tedavisiz bırakıldığında, şeker hastalığına ve yüksek tansiyona neden olmakta, hastaların kardiyovasküler hastalıklardan ve çeşitli kanserlerden ölümleri, kendi yaş gruplarıyla karşılaştırıldığında artmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.