Devrim, bir toplumda kısa süre içerisinde gerçekleştirilen köklü değişikliklerdir. Kendilerini yenileyemeyen toplumlar, zamanla yok olurlar. Bu nedenle, toplumdaki eskimiş ve geçerliliğini yitirmiş kurumların yenileriyle değiştirilmeleri gerekir. Devrimcilik ilkesi, ilerlemeyi ve gelişmeyi kolaylaştıracak kurumların kısa zamanda oluşturulmasını öngörür.
Kurtuluş Savaşı'nın büyük önderi Atatürk, savaş sonrası yeni Türk Devleti'nin kurumlarında ve toplumsal alanda yenilikler yapılması gerekliliğini hissetmiş ve bu yönde toplumsal yaşamdan hukuk kurallarına, eğitimden ekonomiye köklü değişikler gerçekleştirmiştir. Atatürk, 1925 yılında yaptığı bir konuşmada, gerçekleştirilen devrimlerin amacını şu şekilde açıklar: "Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların amacı, Türkiye Cumhuriyeti halkını, tümüyle çağdaş ve bütün anlam ve görünüşüyle uygar bir toplum hâline ulaştırmaktır."
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.