(1878 Stettin, Almanya - 1957 Freiburg, Almanya) Alman psikoloğu. Berlin ve Freiburg'ta nöroloji ve psikiyatri öğrenimi aldı. Çeşitli tıp dergilerinde bilimsel yazılar yayımladı. Edebiyat dergilerinde öyküler ve denemeler de kaleme aldı. Birinci Dünya Savaşı'na askeri doktor olarak katıldı.
1910 yılında dışavurumcu dergi Der Sturm'u yayımlamaya başladı. Edebiyat alanında ilk büyük başarısını Wang-lun'un Üç Hamlesi (1915) adlı romanıyla kazandı. Bu romanla Kleist ile savaştan sonra devrimcilerden yana çıkan Döblin, gerici güçleri şiddetle yerdi. 1921'de Alman Sosyalist Partisi üyesi oldu. 1928 yılında Prusya Sanat Akademisi Edebiyat Bölümüne seçildi. Ertesi yıl yazdığı Berlin Aleksander Meydanı adlı romanıyla büyük bir başarı kazandı.
Yahudi asıllı oluşundan ötürü baskılarla karşılaşınca, Prusya Sanat Akademisinden ayrılmak zorunda kaldı. Recihstag yangınından sonra Zürih'e kaçtı. 1933'te Nasyonal Sosyalistler, Döblin'in kitaplarını yaktılar ve yasakladılar. 1936 yılında Fransız vatandaşlığına geçti. Fransız Haberalma Bakanlığında, antifaşist propaganda alanında çalıştı. 1940 yılında Alman birliklerinin Fransa'ya yaklaşması üzerine, ABD'ye kaçtı. 1945 kasımında Fransız askeri yönetiminin kültür danışmanı olarak çalışmak üzere Almanya'ya döndü. Altın Kapı adlı dergiyi çıkardı. Mainz'deki Bilim ve Edebiyat Akademisinin kurucuları arasına katıldı. Batı Almanya'daki gelişmelerden hoşnut olmadığı için Paris'e döndü.
Döblin, bir nörolog olarak toplumu, sinir hastalarından oluşma bir kitle olarak algılayan kısa öyküler de yazdı. Bu öyküler onu bir dışavurumcu yazar olarak tanıttı. Der Sturm çevresinde toplanan yazarların soyutlamalarına karşı çıkarak kendine özgü bir edebiyat kuramı geliştirdi; natüralizme dayandı. Bazı romanlarında Çin ve Hint felsefesini işledi. Kaleme aldığı denemelerinde Kafka, Musil, Joyce ve Proust'u tanıtmaya çalıştı.
Başlıca Yapıtları şunlardır:
Romanları; Koşan Atlar (1900), Wanglun'un Üç Hamlesi (1915), Wadzeks'in Buhar Türbini ile Savaşı (1918), Kara Perde (1919), Wallenstein (1920), Dağlar, Denizler ve Devler (1924), Manas (1927), Berlin Aleksandr Alanı (1929), Devler (1932), Aman Yok (1935), Amazonas, Hamlet ya da Uzun Gecenin Sonu (1956).
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.