Nesneleri saymak için kullanılan sayılara verilen ad. Doğal sayılar 0, 1, 2, 3, 4, 5, ..., n sayılarından oluşmaktadır. Doğal sayılardan oluşan doğal sayılar kümesi N harfiyle gösterilir.
N={0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, ..., n, ...}
Tek doğal sayılar ve çift doğal sayılar kümeleri, doğal sayılar kümesinin birer alt kümesidir.
Tek doğal sayılar kümesi:
{1, 3, 5, 7, 9, ...}
Çift doğal sayılar kümesi:
{0, 2, 4, 6, 8, ...}
Doğal sayılar, sayı doğrusu üzerinde 0 ile başlar, birer birer artarak sağa doğru devam eder; 0 başlangıç noktası olarak adlandırılır.
Bir doğal sayıyı okurken; en büyük basamaktan başlanır, her bölükteki üç basamaklı sayı okunur ve sonra bölüğün adı söylenir. Ancak, birler bölüğünün adı söylenmez. Okunuşu verilen doğal sayıyı rakamla yazarken okunmayan bölüğün basamaklarındaki rakamlar yerine 0 rakamı yazılır. Bir doğal sayının yazılmasında kullanılan rakamlarının her birinin sayı değeri ve basamak değeri vardır. Bir rakamın sayı içinde bulunduğu basamağa göre aldığı değere basamak değeri denir.
Doğal sayılar karşılaştırılırken basamak değerlerine bakılır. Basamak sayısı en az olan sayı, en küçük sayıdır. Karşılaştırılan sayıların basamak sayıları eşitse bölüklerine bakılır.
Doğal sayıyı, rakamlarının basamak değerlerinin toplamı biçiminde yazmaya çözümleme denir.
İLGİLİ KONULAR
Sayı, Tek Sayılar, Çift Sayılar, Sayı Doğrusu, Doğal Sayılarda Toplama İşlemi, Doğal Sayılarda Çıkarma İşlemi, Doğal Sayılarda Çarpma İşlemi, Doğal Sayılarda Bölme İşlemi, Çözümleme, Basamak Değeri, Sayı Değeri, Basamak, Bölük, Alt Küme
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.