Doğru - Bilgiler
08/12/2009 20:17
İki noktayı birleştiren en kısa, düz çizgi.

Bir doğru, iki farklı şekilde adlandırılabilir.

1. İki noktayla adlandırılır.

2. Tek bir noktayla adlandırılır.

İki noktayla adlandırmada, büyük harfler kullanılır. Noktalara verilen harfler A ve B harfleriyse doğrunun adı, "AB doğrusu" biçiminde okunur.

Tek bir noktayla adlandırmada, küçük harf kullanılır. Noktaya verilen harf k ise doğrunun adı, "k doğrusu" biçiminde okunur. Tek noktayla adlandırma yapıldığında bu nokta olarak doğru üzerinde gösterilmez.

Doğrunun üç temel özeliği vardır. Bunlar:

1. Doğru bir noktalar kümesidir.

2. Doğru, iki ucundan sınırsız olarak uzatılabilir.

3. Doğrunun uzunluğu ölçülemez.

Doğru, bir noktalar kümesi olduğundan, üzerinde birçok nokta işaretlenebilir. Bir doğru üzerinde bulunan noktalara doğrusal noktalar denir.

Bir doğrunun belirtilebilmesi için en az iki noktaya ihtiyaç vardır. Çünkü; iki noktadan yalnızca bir tane doğru geçebilir. Bir noktadansa sınırsız sayıda doğru geçebilir. Kesişen iki doğrunun ara kesiti bir noktadır.

Aynı Düzlemdeki İki Doğrunun Birbirine Göre Durumları:

İki doğru birbirine paralel olabilir. Bu durumdaki doğrulara paralel doğrular denir. Paralel doğruların kesişimleri boş küme.

İki doğru birbirini kesebilir. Birbirlerini kesen doğrulara kesişen doğrular denir. Bu durumdaki doğruların kesişimleri tek noktadır.

İki doğru birbirine dik olabilir. İki doğru birbirini kestikleri noktada dik açı oluşturuyorlarsa, bu tip doğrulara dik doğrular denir. Bu durumdaki doğruların kesişimleri tek noktadır.

İki doğru birbirine çakışık olabilir. Birbirine çakışık olan doğrulara çakışık doğrular denir. Çakışık doğruların kesişimi çakıştıkları noktaların tümüdür.

Aynı Düzlemdeki Üç Doğrunun Birbirine Göre Durumları:

Aynı düzlemdeki üç doğru birbirlerine göre farklı durumlarda olabilirler:

Üçü bir noktada kesişebilir.

Üçü birbirini üç noktada kesebilir.

Üçü birbirine paralel olabilir.

İkisi birbirine paralel, üçüncü bu ikisini kesebilir.

Üç doğru birbirine paralel olabilirler.

İLGİLİ KONULAR

Doğru Denklemi, Doğru Parçası, Paralel Doğrular, Kesişen Doğrular, Işın, Düzlem, Düzlemde Doğrular

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: