Türkiye'nin doğusunda yeralan bölge üçgen biçimindedir. Bu üçgenin tabanı Türkiye'nin en doğusunda Bağımsız Devletler Topluluğu'na ve İran sınırına dayanmaktadır. Bölge batıya doğru daralarak Tahtalı Dağları'na dayanır. Kuzeyde Kuzey Anadolu Dağları'na, güneyde Güneydoğu Toros Dağları'na kadar uzanır.,
İklim ve Bitki Örtüsü: Bölgede karasal iklim görülmektedir. Karasallığa yol açan etmenler, yükseltinin fazla olması ve denize kapalılıktır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. Ocak ayı ortalaması bütün bölgede 0°C'nin altındadır. Kış mevsiminde sıcaklıklar -30°C, -40°C'ye düşebilmektedir. Yıllık sıcaklık farkları fazladır. Kar örtüsü uzun süre yerde kalır. Bölgede ısının en düşük değerlerine ulaştığı yer Erzurum - Kars bölümüdür. Bölgede güneye gidildikçe ısı artar. Bölge, yükselti fazlalığı nedeniyle İç Anadolu'dan daha fazla yağış alır. Yağış rejimi bölümlere göre değişir. Erzurum - Kars yöresinde maksimum yağış mevsimine, Hakkari Bölümü'nde kış mevsimine, Yukarı Fırat bölümünde kış ve Yukarı Murat - Van bölümlerinde ilkbahar mevsimine raslar. Bölgenin doğal bitki örtüsü bozkırlar ve çayırlardır. Yağışın fazla olduğu yüksek yerlerde ormanlar görülür.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.