Orta Amerika’da Antil Adalarından biri üzerinde kurulu bir devlet. Kuzeyinde Guadeloupe, güneyinde Martinique adaları bulunmaktadır.
3 Kasım 1493 Pazar günü Kristof Kolomb tarafından keşfedilmiştir. Lâtince Pazar günü mânâsına gelen Dominucus kelimesi adaya isim olarak verilmiştir. 1632’de Fransızlar buraya yerleşen ilk Avrupalılar olmuştur. 1759’da İngilizlere, 1788’de Fransızlara ve 1883’te tekrar İngilizlere geçen ada, 1967’de iç işlerinde bağımsızlığını elde etti. 3 Kasım 1978’de ise İngiliz Milletler Topluluğu içinde kalmak şartıyla tam bağımsızlığını kazandı.
47 km uzunluğunda, 26 km genişliğindedir. Yüzölçümü 751 kilometrekaredir. Yüksek ve ormanlarla örtülü dağlar kuzeyden güneye uzanırlar ve merkezde Layou ve Quanery nehirlerinin suladığı bir vâdi ile kesilirler. Bu nehirler doğu ve batıda düzenli akarlar. Dağların en yüksek noktası Morne Diablotin (1447 m) ve Morne Trois Pitons (1424 m)tur. Ada volkanik bir yapıya sâhiptir. Güneyde Boiling Gölü deniz seviyesinden 701 m yüksekte yer alır. Sıcaklık 25.5-32°C arasındadır. Yağışlar özellikle dağlık bölgelerde çok görülür. Yıllık yağış ortalaması dağ kesimlerinde 5207, sâhil kesimlerinde ise 1788 milimetredir. Dominika birçok nehir ve sellerle sulanır. Nehirler gemi ulaşımına müsâit değildir. Adanın toprağı zengindir.
Halkın büyük çoğunluğu Afrika menşeli zencilerdir. Az bir kısmı ise Avrupalı ile zencilerin karışımı olan melezlerdir. Hıristiyan halkın % 97’si Katoliktir. Resmî dili İngilizce olup, ülke halkının okuma-yazma bilenlerinin toplam nüfûsa oranı % 80’dir. İngiliz Milletler Topluluğuna bağlı olan Dominika, parlementer yönetilir. Yönetim organı seçilmiş 21 temsilci, devlet başkanının atadığı dokuz üye ve vazifesinden dolayı oturumlara katılan bir üyeden meydana gelen meclistir. Devlet başkanı bu meclis tarafından seçilir ve en fazla iki dönem vazifede kalır. Devlet başkanı hükümeti yönetmek üzere meclis üyeleri arasından bir başbakan atar (1993).
Ekonomi, tarım ve son zamanlarda süratle gelişen turizme dayanır. Tabiî güzellikleri turizmin gelişmesini sağlamaktadır. Hindistan cevizi, muz, narenciye, kakao başlıca tarım ürünleri olup, ihrâcâtını da bunlar teşkil etmektedir. Balıkçılık ülke ekonomisine turizm ve tarımdan sonra katkıda bulunan bir diğer unsurdur. Gıda, tekstil ve makina ürünleri ithal eder. Başşehri olan Roseau aynı zamanda en önemli limanıdır. Portsmout ise ülkenin ikinci büyük limanıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.