Düdüklü Tencere - Bilgiler
06/04/2014 7:00
Alm. Schnellkochtopf (m), Fr. Auto-cuiseur, İng. Pressure cooker. Buharın dışarıya kaçmasını önleyecek şekilde düzenlenmiş bir kapağı bulunan, kapalı basınçlı kap. Çeşitli maksatlar için günlük hayatın çeşitli yerlerinde kullanılır.

En çok kullanma alanı mutfaklardır. Bunun yanısıra sanâyide kâğıt hamuru hazırlama işlerinde kullanılan düdüklü tencereler biraz daha geliştirilmiş bir tipidir. Bunlarda 5,17 ile 7,58 atm. arasında değişen bir basınç teşekkül ettirilip, odun parçalarının lifleri gevşeyip ayrışıncaya kadar ve kağıt yapımında kullanılacak niteliğe gelinceye kadar pişirilmesi sağlanır.

Bir diğer kullanma alanı tıptadır. Burada, mikroptan arındırmak için düdüklü tencerenin geliştirilmiş bir şekli kullanılır. Otoklav adı verilen bu düdüklü tenceredeki yüksek sıcaklık mikroptan arındırma işleminin daha emin olmasını sağlar.

Vücuda zararlı bakterilerin öldürülmesi açısından gıda sanâyiinde de kullanılır. Bilhasa Botülizm’in (bozuk et konserveleri yeme sonucu ortaya çıkan zehirlenme) önlenmesi için, buharla pişirme usulleri gıda sanâyiinde çok faydalı olmaktadır.

Bütün bu sistemlerde buharın, her hangi bir sebepten patlamasından dolayı kazalara meydan vermemesi için kapaklara veya uygun olan başka yerlere emniyet kapakları takılır. Bunlar fazla basınçta sıkışan buharın tahribat yapmadan emniyetle çıkmasını temin ederler.

Önceki
Önceki Konu:
Uzun Mehmed

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu