Dumas, Alexandre Fils (oğul) - Bilgiler
Fransız yazarlarından. Dumas, Alexandre Pere’in evlilik dışı oğlu olup 1824’te Paris’te doğdu. Genç yaşından itibâren roman ve tiyatroya karşı ilgi duydu. Yirmi üç yaşındayken yazdığı Kamelyalı Kadın (La Dame aux Camélias) adlı romanı sebebiyle kısa bir müddet içinde meşhur oldu. Bu romanı sahneye konduğunda asıl ilgi sahasının tiyatro olduğunu anladı. Târihî oyunlar ve romanlar yazan babasından ayrı bir yol tutarak oyunlarında yaşadığı dönemi ele aldı. Sahneye büyük başarıyla aktardığı oyunlarıyla daha meşhur oldu. Fakat bununla berâber roman yazarlığından da vazgeçmedi.

Evlilik dışı bir çocuk olması onun kişiliği, düşünceleri ve eserleri üzerinde derin bir iz bıraktı. Yasak aşkların ve gayri meşrû evliliklerin babasının yıkımına yol açtığını görerek oyunlarında âilenin ve evliliğin kutsallığını işledi. 1855’te sahnelenen Yarım Dünya (Le Demi Monde) adlı oyunda, fahişelerin, evlilik müessesesi ve âile için meydana getirdiği tehlikeyi ele aldı. Eğitim bilimciler ve eğitimciler onun ahlâkçı oyunlarından övgüyle bahsettiler. 1875’te Academie Française üyeliğine seçilen Alexandre Dumas Fils, faydalı tiyatronun öncülüğünü yaptı. Çağdaş töreleri de yansıtan oyunlarında önyargılara şiddetle saldırdı. Kadınla erkeğin eşitliğini savundu. Birçok makale ve tiyatro eleştirileri yazdı. Yaşadığı yıllarda babasından daha meşhur bir kişi olan Alexandre Dumas Fils, 1895’te Fransa’nın Marly-le-Roi şehrinde öldü.

Usta bir oyun yazarı olanAlexandre Dumas Fils’in eserlerinden bâzıları şunlardır: Yarım Dünya (Le Demi Monde), Savurgan Bir Baba (Un Pére Prodigue), Para Meselesi (La Question D’Argent), Füruzan (Francillon), Kamelyalı Kadın (La Dame aux Camélias). Birçok eseri Hâlid Ziyâ Uşaklıgil, Mahmud Şevket Paşa ve Ahmed Midhat Efendi gibi yazarlar tarafından Türkçeye çevrildi.

Önceki
Önceki Konu:
El Çatlaması
Sonraki
Sonraki Konu:
Rönesans

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: