Dumas, Alexandre Pere (baba) - Bilgiler
Fransız yazarlarından. 24 Temmuz 1802’de Fransa’nın Villers-Cotterêts şehrinde doğdu. Babası Thomas Alexandre, La Pailleterie markisi ile Santo Domingolu bir siyah olan Marie Cesette Dumas’ın evlilik dışı çocuğuydu. Babası eski rejim döneminde sıradan bir askerken 1786’da Dumas adını alarak Napoléon ordusunda generalliğe kadar yükseldi.

Alexander Dumas, genç yaşta Paris’e gitti. Bir müddet noter kâtipliği yaptı. Geleceğin Fransa kralı, Orléans Dükü Louis-Philippe’in yanında küçük bir memur olarak çalıştı. Tiyatroya karşı ilgi duydu. Tiyatro oyuncularıyla ve genç şâirlerle tanıştı. Tiyatro oyunu yazdı. Bir yandan oyun yazarken, bir yandan da târihî romanlarla ilgilenmeye başladı. Başta Auguste Maquet olmak üzere birçok arkadaşının yardımıyla zamanının en verimli ve popüler yazarı durumuna geldi. Başarı kazandıkça kendini pahalı zevklere verdi. Bunun neticesinde para kazanabilmek için daha kısa sürede daha çok kitap yazdı. Aynı zamanda gazetecilik yapıp gezi kitapları yazarak para kazanmaya çalıştı. Fakat başarılı olamadı. Çok lüks bir hayat yaşadı. Cumhûriyetçilerin mücâdelesine katıldı. 2 Aralık 1851 darbesinden sonra Fransa’dan ayrıldı. İtalya’nın bağımsızlığını savundu. Hayatının sonlarına doğru fakirliğe ve sıkıntıya düştü. 5 Aralık 1870’te Fransa’nın Puys şehrinde öldü.

Üç yüze yakın macera romanı yazan Alexandre Dumas Pére, Victor Hugo ile birlikte romantik dramın kurucusu sayılır. Meşhur romanları Monte Cristo Kontu, Üç Silahşörler ile oyunlarından Antony ve Kleopatra Türkçeye çevrildi. Tam metni ile ilk defa 1972’de üç cilt olarak yayımlanan Üç Silahşörler’in Türkçede birçok kısaltılmış baskısı da yapıldı. Bunlardan başka Yirmi Yıl Sonra, Demir Maske La Tulipe Noire adlı romanları ile Kara Lâle, Siyah Lâle, Aktör Kean adlı oyunları da vardır.

Önceki
Önceki Konu:
Sıcaklık

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: