Duygu Asena - Bilgiler
08/12/2009 20:17
19 Nisan 1946'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde pedagoji okudu. İki yıl pedagog olarak çalıştı. 1972 yılında Hürriyet Gazetesi'nde gazeteciliğe başladı. Kelebek Gazetesi'nde köşe yazarlığı, muhabirlik yaptı. Ayrıntılı Haber Gazetesi'nde muhabirlik yaptı. 1976-78 yılları arasında Man Ajans'ta metin yazarlığı görevinde bulundu. 1978'de Gelişim Yayınları'na Genel Yayın Yönetmeni olarak girdi ve Kadınca ile birlikte Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok dergi yönetti. Bu dönem içinde Söz, Sabah, Güneş gazetelerinde köşe yazarlığı, yöneticilik ve röportaj yazarlığı yaptı. Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.Duygu Asena ayrıca Umut Yarıda Kaldı, Yarın Cumartesi, Bay E adlı üç filmde rol aldı.

* Duygu Asena; annesi, Mustafa Kemal'in yaveri Şevket Öntersev'in kızıdır. Öndersev bilahare CHP Gümüşhane Milletvekili tayin edilir. Babası Muhtar Asena da koyu bir CHP'lidir.

* Amcası Vacid Asena, Birinci Dünya Savaşında İsmet İnönü'nün emir subayıdır. Suriye cephesinde İnönü'nün atı vurulur, esir düşme tehlikesi doğar. Onun üzerine İnönü emir subayı Vacit Asena'nın atını gasp ederek kaçmayı başarır. Ama atsız kalan Vacid Asena esir düşer ve o günden sonra İnönü düşmanı olur. İnönü'ye karşı Demokrat Parti'yi tutar.

* Kadının Adı Yok kitabıyla meşhur olan Duygu Asena, Kadınca ve Kim dergilerinde yöneticilik yaptı. Feminist kimliğiyle öne çıktı.

* Duygu Asena'nın adı bir ara Turizm Bakanlarından Abdülkadir Ateş ile aşk dedikodularına karıştı.

ESERLERİ:

*Kadının Adı Yok 1987 yılında yayınladı. Kitap bir yıl içinde 40 baskı yaparak Türkiye'de satış rekoru, daha sonra filme çekilerek gişe rekoru kırdı. 40. baskının satışları sürerken, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı yasaklandı. Bunun üzerine Duygu Asena'nın açtığı davada kitap aklandı. Yeni baskıları yayınlandı.Kitap 53 baskısıya ulaştı.Bu arada Kadının Adı Yok, Almanya, Hollanda ve Yunanistan'da, bu dillere çevirilerek yayımlandı. İlk baskıları kısa sürede tükendi... Yunansitan'da "best seller" oldu.

*İkinci kitabı Aslında Aşk Da Yok, Kadının Adı Yok'un devamı niteliğindedir. 36. baskıya ulaşan bu kitap da Almanya, Hollanda ve Yunansitan'da yayımlandı.

*Üçüncü kitabı Kahramanlar Hep Erkek 14 öyküden oluşuyor. Bu kitap Kasım 1992'de piyasaya çıktı 18 baskı yaptı.

*Kadınca'daki sevilen yazılardana derlediği dördüncü kitabı Değişen Bir Şey Yok, Temmuz 1994'de piyasaya çıktı, gazete bayilerinde 20 bin liradan satışa sunularak, farklı bir yayıncılık anlayışı getirdi ve bir haftada 70 bin adet satarak yeni bir rekor kırdı.

*Beşinci kitabı olan Aynada Aşk Vardı çıktı. Kitap dört ayda 12 baskı yaptı.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

19 Nisan 1946 yılında İstanbul'da doğan Duygu Asena, İstanbul Üniversitesi Pedagoji Bölümü'nü bitirdi. Asena, 'Kadınca', 'Onyedi', 'Ev Kadını', 'Bella', 'Kim', 'Negatif' dergilerini yönetti. Milliyet gazetesinde başladığı köşe yazarlığını Cumhuriyet ve Yarın'da sürdürdü.

İlk kitabı 'Kadının Adı Yok'la adını duyuran Duygu Asena, geniş bir okur kitlesine ulaştı. Ancak 'Kadının Adı Yok', 1998'de müstehcen bulunarak yasaklandı. Yayınına 2 yıllık dava süreci sonunda izin verilen kitap, yönetmen Atıf Yılmaz tarafından filme alındı.

Asena'nın diğer kitapları ise, 'Aslında Aşk da Yok', 'Kahramanlar Hep Erkek', 'Aynada Aşk Vardı', 'Paramparça' bulunuyor.

-------------------

Hürriyet Gazetesi - 31.07.2006

-------------------

Artık Duygu da yok

Türkiye'de kadın hareketinin öncülerinden gazeteci-yazar Duygu Asena, dün saat 04.45'te tedavi görmekte olduğu VKV Amerikan Hastanesi'nde, beyin tümörüne bağlı solunum durması nedeniyle yaşama gözlerini yumdu.

DUYGU Asena'nın doktoru ve arkadaşı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Fidan Baturalp, basına "Tümörle yaşam süresi yaklaşık dört aydı. Fakat Duygu Hanım umudunu ve inancını kaybetmediği için mucizevi bir şekilde iki yıl yaşadı. Öldüğünde yanında ablası İnci Asena ve yeğeni Berfu Çapın vardı" açıklamasını yaptı. İnci Asena, önceki gün de aynı hastanede tedavi gören eski eşi ve kızının babası Halit Çapın'ı kaybetmişti.

KADININ ADI YOK

Türkiye, Duygu Asena'yı feminist düşüncenin ateşli savunucusu olarak tanıdı. Asena, köşe yazılarında ve kitaplarında sürekli kadın haklarını gündeme getirdi. Adı bir özdeyiş haline gelen "Kadının Adı Yok" kitabı, 1987'de yayımlandı ve bir yılda 40 baskı yaptı. 40'ıncı baskı sırasında Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı yasaklanan kitap, mahkemede aklandı ve 53 baskıya ulaştı. Almanca, Hollandaca ve Yunanca'ya çevrildi. Yunanistan'da "best seller" oldu. Kitap, filme çekildiğinde de gişe rekoru kırdı.

Asena'nın ikinci kitabı "Aslında Aşk Da Yok", "Kadının Adı Yok"un devamı niteliğindeydi. 36 baskı yaptı, Almanya, Hollanda ve Yunanistan'da yayımlandı. 1992'de yayınlanan "Kahramanlar Hep Erkek" adlı 14 öyküden oluşan üçüncü kitabı ise 18 baskı yaptı. Asena, Kadınca Dergisi'ndeki yazılarını "Değişen Bir Şey Yok" adıyla 1994'te kitaplaştırdı. Gazete bayiilerinde de satılan kitap ilk hafta 70 bin sattı. Beşinci kitabı olan "Aynada Aşk Vardı" 4 ayda 12 baskı yaptı. Asena'nın ölüm haberini, AP ve AFP ajansları dünyaya "Türk kadın hakları savunucusu öldü" başlığıyla duyurdu.

O BİR SİMGEYDİ

Duygu Asena'nın vefatı CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı derinden etkiledi. Baykal "Cumhuriyeti savunmak, kadın hakkı ile kadınlarımızın özgürleşmesi mücadelesini artık Duygu'suz vereceğiz" dedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç de şunları söyledi: "Duygu Asena, kadın sorunları konusunda simgeleşmiş ve ilk akla gelen gazetecilerden biriydi. Kendisine ve kadına bakış açısına yönelik haksız eleştiriler, onu inandıklarından geri döndürmedi. Sağlık sorunları bile onun dik duruşunu engelleyemedi. Duygu Asena'nın kaybıyla, basın dünyasında doldurulması zor bir boşluk daha oluştu."

Gazeteciliğe Hürriyet'te 'Şirin' imzasıyla başladı

Duygu Asena, 19 Nisan 1946'da İstanbul'da doğdu. Kadıköy Özel Kız Koleji'ni ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Pedagoji Bölümü'nü bitirdi. İki yıl pedagog olarak çalıştı. 1972 yılında Hürriyet'te gazeteciliğe başladı. Yazılarında "Şirin" imzasını kullandı. Ayrıntılı Haber Gazetesi'nde muhabirlik yaptı. 1976-78 yılları arasında Man Ajans'ta metin yazarıydı. 1978'de Gelişim Yayınları'nda çalışmaya başladı. Kadınca ile birlikte Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok dergiyi yönetti. Bu dönem içinde Söz, Sabah, Güneş, Milliyet, Cumhuriyet ve Vatan gazetelerinde köşe yazarlığı, yöneticilik ve röportaj yazarlığı yaptı.

Hastalığı okurlarına kendisi duyurmuştu

Duygu Asena, teşhis konulduğunda, Vatan Gazetesi'ndeki köşesinde hastalığını okurlarına şu yazıyla duyurmuştu: "Bir gün birisi size, o birisi bir doktordur elbette, beyninizde bir şeyler olduğunu söyleyebilir. Evet bir beyin MR'ı çektirmişsinizdir ve beyninizde bir şeyler vardır. İşte o andan itibaren hayatınız tamamen değişecektir. Mesela beyninizdeki o şeye biyopsi için girip, bir lokmacık şey alıp baksınlar mı, yoksa ciddi bir ameliyat gibi girip ne varsa alsınlar mı? Buyurun bakalım, bu kararın ne kadar ciddi olduğunun farkındasınız herhalde."

Sövdürme kız beynindeki tümörlere!..

Önceki gün yaşama veda eden Türk basının en sevilen kalemlerinden Halit Çapın, Duygu Asena'nın eski eniştesiydi. Çapın, Duygu Asena'nın hastalığına karşı verdiği mücadeleyi 25 Eylül 2005 tarihli Takvim Gazetesi'ndeki köşesinde "Sıçra Gel Kız Duygu" başlıklı yazısıyla dile getirmişti. Halit Çapın, duyguların bütün tellerinde ustaca dolaşan kalemiyle şunları yazmıştı:

"Sıçra gel kız Duygu!.. İhalelere girip sana şaraplar alayım... Hamamcı Faris'e söyleyeyim, sana Cunda'dan ıstakozlar, denizkestaneleri, deniz börülceleri, papalinalar getireyim...

Yine güldü kıkır kıkır... Şimdi bekliyorum, Duydu, İnci, Berfu koalisyonu bana gelecekler... Son sevgilisi de yanında olursa hiç beis yok... Hey kızımın kızıl saçlı "Duydu"su... Benim eski baldızım; "Balkızım"... "Kadının adı yok" bir yerlerde duradursun... Sen hallet bakalım şu hastalığını... Hadi bekliyorum kalk gel... Sövdürme beynindeki tümörlere!.."

Önceki
Önceki Konu:
Dursun Bey

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu