9 Aralık 1999 tarihinde il olmuştur. Düzce, Batı Karadeniz havzasında yer alır. Nüfusu 314 266 (2000), il plâka kodu 81'dir. Düzce iline bağlı ilçeler, Akçakoca, Çilimli, Gümüşova, Yığılca ve Kaynaşlı'dır. En önemli ovası Düzce Ovası'dır. Bu ovanın çevresi yüksek dağlarla çevrilidir. Düzce Ovası birinci derece deprem kuşağında yer alır. En önemli akarsuları, Büyük Melen, Küçük Melen, Asar Suyu, Uğur Suyu ve Aksu Deresi'dir. En önemli gölü Efteni Gölü'dür. Düzce Ovası oldukça verimli bir ovadır ve ilin tek tarım yapılan yeridir. Bölgede en çok tütün, mısır, buğday, fındık ve her tür sebze yetiştirilir.
Düzce, Batı Karadeniz iklimiyle Orta Anadolu iklimi arasında bir geçiş iklimine sahiptir. Yazlar sıcak, kışlar soğuk geçer. İlin ekonomisi sanayi, tarım ve ticarete dayanır. Endüstri bakımından gelişmiş bir ildir. Başlıca kuruluşları orman ürünleri, otomotiv yan sanayi, tekstil, av ve spor silâhları, elyaflı çimento, ilâç fabrikalarıyla fındık ve tütün işleyen işletmelerdir. Düzce ili büyük kent ve limanlara yakın olduğundan ticarette de önemli bir gelir kaynağıdır. 1999 yılında meydana gelen, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde Düzce ekonomisi ağır bir darbe yemiş, ilde çok fazla can ve mal kaybı olmuştur.
İlin ilgici çekici yerleri arasında; Antik Kent Konuralp ve Müzesi, Akçakoca deniz sahilleri, Samandere ve Güzeldere şelâleleri, Efteni Kuş Cenneti ve kaplıcaları, Derdin kaplıcaları, Ceneviz Kalesi, Gökçeağaç, Sarıkaya ile Fakıllı mağaraları ve Konuralp Roma Tiyatrosu (Kırıkbasamaklar) bulunmaktadır. İldeki başlıca yükseltiler Bolu Dağları, Akçakoca Dağları ve Abant Dağları, En önemli akarsuyu ise Melen Çayı'dır. İlin orta kesimindeki çukur alanda tarımsal üretim açısından büyük önem taşıyan Düzce Ovası bulunur. Kuzey Anadolu fayının geçtiği il toprakları, etkin bir deprem bölgesidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.