Edirne - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Trakya'nın Doğu Trakya bölgesinde yer alan sınır ilimiz. Yüz ölçümü 6276 km2, nüfusu 402 606 (2000), il plâka kodu 22'dir. İlçeleri; Merkez, Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Süleoğlu ve Uzunköprü'dür.

İl topraklarının büyük bir bölümü geniş ve yayvan düzlüklerden oluşur. En önemli dağları, Istranca dağlarının kuzey ve kuzeydoğu kesimleriyle Hisarlık Dağı'nın güney ve güneydoğu kesimleridir. Başlıca akarsuları Meriç Irmağı ve onun kollarıdır. Edirne ilinin Saroz körfezine bakan koyları oldukça düzdür. İl topraklarında birçok göl vardır. En önemli doğal gölü, Çeltik Gölü de denilen Gala Gölü'dür. Meriç Irmağı'nın suladığı verimli ovaları vardır. Bunlardan en önemlileri, Kazanova ve İpsala Ovalarıdır. Edirne ili Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. İç ve kuzey kısımlara gidildikçe iklim sertleşir. İl topraklarının güney kesimlerinde geniş makilik alanlar bulunur. Dağlık kesimlere çıkıldıkça ormanlık alanlar artar.

Edirne'nin ekonomisi tarıma dayalıdır. Ayrıca tarıma dayalı ticaret ve sanayi de gelişmiştir. En çok yetiştirilen ürünler; buğday, karpuz, ayçiçeği, şeker pancarı, domates, pirinç, üzüm, arpa, mısır, dolmalık biber ve kavundur. Ayrıca hayvancılık da oldukça önemlidir. Süt ve süt ürünlerinin değerlendirildiği mandıralar çok önemlidir. Edirne ilinde üretilen tereyağı, yoğurt ve peynir yurt çapında ünlüdür. Bu mandıraların yanı sıra, un, bitkisel yağ, salça, yem, meşrubat, çeltik, dokuma, tuğla, ve kiremit, teneke, sıhhi tesisat, karton ve mukavva fabrikaları da vardır. İlde küçük sanayi oldukça gelişmiştir.

Sınır bölgesi olması açısından önemli bir konuma sahiptir. Bu ilde bulunan başlıca sınır kapıları, Kapıkule, Pazarkule, İpsala ve Eskiköy'dür. Kapıkule sınır kapısı, Türkiye'nin en önemli sınır kapısıdır.

Tarihi oldukça eskilere dayanan Edirne, bir süre Osmanlı Devleti'nin başkentliğini yapmıştır. Mimar Sinan tarafından yapılan Selimiye Camii ve her yıl haziran ayında yapılan geleneksel Kırkpınar güreşleri çok ünlüdür.

Önceki
Önceki Konu:
Düzce
Sonraki
Sonraki Konu:
Ege Bölgesi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: