Alm. Ephedrin (n), Fr. Ephédrine (f) İng. Ephedrine, Tıpta geniş kullanma alanı olan alkaloit türünden bir ilâç. Kimyasal olarak formülü C10H15NO olup, esas alkaloittir.
Efedra vulgaris isminde tropikal bir çalıda bulunur.İlk defa Çin’de elde edilmiş ve Uzakdoğu’da asırlar boyu kullanılmıştır. 1920’lerde batıda kullanılmaya başlanmıştır. Bu ilâç aynı zamanda sentetik olarak da hazırlanır. Farmakolojide efedrinin fonksiyonu adrenalininki gibidir. Efedrin merkezi sinir sistemini uyarır ve yeterli dozda küçük kan damarlarını kasar, kan basıncını yükseltir, kalp hızını düzenler.Aynı zamanda bronşları ve göz bebeklerini genişletir. Değişik fizyolojik etkilerinden dolayı çok sayıda terapatik (tedâvi ile ilgili) uygulama alanı vardır. Efedrin bronşiyal astım tedâvisinde kasılı bronşları gevşetmek için ve bâzı allerjilerde burundaki kanlanmayı giderici olarak kullanılır. Aynı zamanda düşük kan basıncını yükseltmek için ve merkezî sinir sistemini etkileyen zehirlere karşı bir panzehirdir. Göz doktorları göz muayenesinde gözbebeğini genişletmek maksadıyla kullanırlar. Bunun istenmeyen yan etkisi; özellikle yüksek dozlarda rahatsızlık vermesi, aynı zamanda huzursuzluk, çarpıntı ve uykusuzluğa yol açmasıdır. Efedrin asimetrik karbon atomu bulundurur. Dört stereizomerik hâli vardır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.