"Eğitim" kavramı için de sanat gibi tek bir tanım yapmak zordur. Çünkü bu kavramı sadece talim, öğretim, öğrenme, amaç, reform, başarı gibi kavramlarla bağdaştıramayız.
Eğitim, kelime olarak "eğmek"ten gelir. Türkçe bir kelimedir. Dilimizde dil devriminden sonra girmiştir. Arapça karşılığı terbiye etmektir. Oxford sözlüğüne göre, genç insanları yetiştirme süreci aynı zamanda gizli güçlerin ortaya çıkarılması ve karakterlerin şekillendirilmesi olan eğitim, sosyal bilimcilere, özellikle antropologlara göre;"Çok geniş bir süreç olup her tür öğrenimi içine alır. Örgütlenmiş ve örgütlenmemiş öğrenimi içine alan bu süreç kişinin kültürü kazanmasını, kişiliğinin oluşmasını ve onun sosyalleşmesini, diğer bir deyişle onun kendi toplumunun bir üyesi olarak yaşama uyum sağlanmasını öğretir.
Eğitim; İyi yada kötü koşullar içinde evrene gelen çocuğun mümkün olan evrenini sağlayarak ona kişiliğini kazandırmaktır. Bu bağlamda kişilik; insanı benzerleri arasından ayırt ettiren cinsel, bedensel ve düşünsel özelliklerin tümünden oluşan bir birliktir. Bu kişilik içerisinde, çocuğunun eğilimleriyle düşünce ve eylemleri kendisiyle ortam arasında bir uyum söz konusudur. Bu uyum ancak çocuğa özgürlüğe ve ideale yükselterek sağlanır.
Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla, kasıtlı olarak, istenilen yönde değişme meydana getirmektir sürecidir.
Sönmez'e göre eğitim, fiziksel uyarımlar sonucu, beyinde istendik biyokimyasal değişiklikler oluşturma sürecidir.
En genel tanımıyla eğitim , insanlara belli davranışsal özellikler kazandırma sürecidir. Bu anlamda eğitim, "kültürlenme" sürecinin bir parçasıdır.
İnsanlara bir bilgiyi kazandırmak eğitim değildir, bir bilgiyi kazandırma süreci eğitimdir.
Eni-boyu sorununu çözümlemeden eğitimin sağduyuya uygun bir tanımlanmasını yapmak mümkün değildir... eğitim nerede başlar, nerede sona erer? Bu konudaki düşünceler değişiktir. Geniş bir açıdan bakınca iki ana görüş vardır; birincisi, eğitim okul ve kolejle birlikte sona erdiği görüş, öbürü ise bunun ömür boyunca sürüp gittiği görüşüdür.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.