İnsanın bildiklerini başkalarına nasıl öğreteceğini kendine sormasıyla ortaya çıkan, kalıcı bilgi vermek amacıyla öğrenme-öğretme sürecinde belirli yöntemleri uygulayarak yararlandığı araç-gereçlerin en etkin biçimde kullanılmasını açıklayan bilim dalıdır.
Öğretim teknolojisi
Öğretim Teknolojisi' öğretimin bir alt kavramı olduğu anlayışına dayalı olarak ve belirli öğretim disiplinlerinin kendine özgü yönlerini dikkate alarak düzenlenmiş teknolojiyle ilgili bir terimdir.
Eğitim teknolojisinde bulunması gerekenler
Öğrencinin ulaşması planlanan amaçların tanımlanması. Öğrenilecek konunun öğretim ilkelerine göre analiz edilip öğrenilmeye uygun şekilde yapılandırılması. Konunun aktarılabilmesi için uygun ortamın seçilip kullanılması. Dersin ve derste kullanılan araçların etkinliğinin ve öğrencilerin başarı durumlarını değerlendirmek için uygun değerlendirme yöntemlerinin kullanılması.
Eğitim Teknolojisinin Yararları
Fırsat eşitliği Yaratıcılık Araç-gereçlerin zamandan tasarruf sağlaması. Bireysel öğretim Üretken eğitim ve hızlı öğrenme Güvenli gözlem yapma olanağı sağlamak. İçeriği basitleştirerek anlaşılmalarını kolaylaştırmak.
Temel Öğeler Açısından Eğitim Teknolojisinin Kapsamı
öğrenci (özgeçmiş, yetenek, ihtiyaç) insan gücü (teknisyen, pratisyen, uzman) öğrenme durumu (öğelerin birlikte öğrenme yaşantılarına dönüştürülmesi) değerlendirme (hedef, etkinlik, objektiflik, süreklilik, çok boyutluluk) hedef (bilişsel, duyuşsal, psiko-motor) ortam (mekan, donanım, araç, gereç) yöntem ve teknikler (bireysel, grupsal, kitlesel) kuram (felsefe, iletişim, araştırma, sistem, öğrenci)
Öğretim Teknolojisinin Kullanım Nedenleri
Eğitim hizmetini daha geniş kitlelere götürmek, Öğretme-öğrenme süreçlerini daha verimli hale getirmek, Öğretme-öğrenme etkinliklerini bireyselleştirmek Öğretme ve öğrenmeyle ilgili uygulama ve süreçleri düzenlemek, Öğretim programlarında sürekliliği sağlamak, Eğitim personelinin etkinliğini ve verimliliğini artırmak, Öğrenme-öğretme süreçlerini öğrenci yeteneklerine uyarlamak, Çocukların düşünme ve yazma konusunda ki nitelik ve niceliklerini desteklemek, Çocukların problem çözme yeteneklerini geliştirebilmek, Çocukların var olan kaynakları eğitim teknikleri ile kullanabilmelerini sağlamak, Çocukların ileri teknoloji ile tanışma fırsatı bulmalarını sağlamak, Okulların eğitim teknolojileri ile üretim ve etkinliklerini artırmalarını sağlamaktır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.