Düzenli fizik egzersiz uygulaması, sadece adrenalinin kullanılmasına değil, aynı zamanda serotonin denilen bir maddenin salgılanmasına da yol açar. Fizik egzersiz sonrası elde edilen huzur, sükûnet dinlenmişlik ve rahatlık duygularının yaşanmasını sağlayan, diğer
başka kimyasal maddelerle birlikte, serotonindir. Bu durum da öğrenme için uygun zihinsel ortamın doğmasına imkân verir. Endişelerle dolu bir zihin, dikkatin dağılmasına ve çalışma süresinden yeterince yararlanamamaya sebep olur. Buna karşılık, huzurlu, sakin ve dinlenmiş bir zihin, öğrenme için gerekli motivasyonun da eklenmesiyle, en üst düzeyde verimliliğin gerçekleşmesini sağlar. Bunun için hiç şüphesiz spor yaparken veya bir fizik egzersiz programını uygularken aşırıya kaçmamak gerekir.
UYKU ÜZERİNE ETKİLERİ
Düzenli bir fizik egzersiz uygulamasının sağladığı önemli etkilerden biri de uyku üzerindedir. Özellikle sınavlara yakın dönemlerde gençler arasında uyku bozuklukları ciddi bir problem olmaktadır. Düzenli bir fizik egzersiz programı bu problemi önemli ölçüde çözebilir.
Sürekli spor (egzersiz) yapanlar daha iyi uyurlar. Fakat düzenli egzersiz yapmayan birinin günün birinde yaptığı tek egzersiz, uykuyu iyileştirmek yerine bozar.
Egzersiz yapanların iyi uyumaları, zannedildiği gibi yorgunluktan değil, egzersiz sırasında serotonin salgılamasındandır. Serotonin aynı zamanda uykunun derin dinlenmeyi sağlayan ve delta uykusu denen bölümünü de düzenleyen maddedir.
Sabah erken saatte yapılan egzersizin gece uykusuna katkısı çok azdır. Aynı şekilde hemen yatmadan önce yapılan egzersiz uykuyu olumsuz olarak etkiler.
Uyku açısından en uygun egzersiz zamanı, öğleden sonra veya akşamüstüdür.
NASIL BİR EGZERSİZ
Düzenli bir fizik egzersiz programı uygulamasıyla, gençlerin eşofman giyerek sabahları okul saatinden önce yollara düşmelerini kastetmiyoruz. Günlük hayatın akışı içinde uygulanabilecek ve 15 dakikada tamamlanacak bir egzersiz programının şekillerle ayrıntılı açıklanmasını bundan sonraki sayfalarda göreceksiniz.
Bu programın yanı sıra gençler vakit bulduklarında, örneğin hafta sonlarında daha uzun süreli spor faaliyetleri içinde olabilirler. Ayrıca, süresi 15 dakika ile bir saat arasında değişecek yürüyüşler de daha önce belirtilen yararları sağlar.
Son olarak fizik egzersiz konusunda çok önemli bir kural hatırlatmak istiyoruz. Hangi türden olursa olsun bir fizik egzersiz programını tamamladığınız zaman kendinizi dinlenmiş hissetmeniz gerekir. Eğer egzersizden sonra kendinizi yorgun hissediyorsanız, mutlaka bir şeyi yanlış yaptınız demektir. Bu durumda uyguladığınız programın sizin için ağır olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Ya programı biraz hafifletin veya süreyi biraz daha uzun tutarak yoğunluğunu azaltın. Göreceksiniz kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Çünkü bir fizik egzersiz programı doğru uygulanırsa, egzersizden sonra kişi kendini mutlaka daha zinde, dinlenmiş, enerjik ve huzurlu hisseder.
Düzenli uygulama yapanlarda iradeli fonksiyonlar gelişir, beyin uyaranlara daha açık olur, refleksler hızlanır, reaksiyon zamanı kısalır.
Bütün bunlar ders çalışmak ve öğrenmek için son derece elverişli bir zihinsel ve bedensel ortamın oluşmasına imkân verir. Böylece hem zamandan daha etkili bir şekilde yararlanmak hem de sınavlara daha verimli hazırlanmak mümkün olur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.