(1879 Ulm, Almanya - 1955 New Jersey, ABD) Alman fizikçi. Einstein, 1896'da Zürich Politeknik Enstitüsüne girdi. 1909'da profesör olan Einstein, önce Zürich'te sonra da Prag'da çalıştı. 1913'te Almanya'da Berlin Kaiser Wilhelm Enstitüsü direktörlüğünü yaptı.
1922'de Nobel Fizik Ödülü'nü alan Einstein, 1933'e kadar Berlin'de yaşadı. 1933'ten sonra Nazilere karşı tavır aldığı için Almanya'dan ayrılmak zorunda kaldı. Paris, Belçika, İngiltere ve son olarak da ABD'de yaşadı.
"Çağımızda küçük bir ön yargıyı yıkmak, atom çekirdeğini parçalamaktan daha zor." diyen Einstein insancıl, barışsever, haksızlık karşıtı ve toplumsal adaletçi özelliklere sahipti. Atom bombasının insanlık için büyük bir tehlike olduğunun bilinciyle atom enerjisinin silâh tekelleri tarafından kullanılmaması için uğraştı.
Albert Einstein'in fizik alanında bilime yaptığı katkılar hiç kuşkusuz 20. yüzyılın en büyük katkılarıdır. 1905'te yayınladığı üç önemli çalışması; görelilik kuramı, Brown deviniminin açıklanması ve ışığın foton kuramı, Einstein'i fizik biliminin yaşayan en önemli otoritesi durumuna getirdi. Ama onun bilime en önemli katkısı 1916'da açıkladığı "genel görelilik" kuramıdır. Einstein, yaşamının son yıllarını elektromanyetik ve çekim alanlarını birleştiren birleşik alanlar kuramını oluşturmak için harcadı. Yirminci yüzyılın dehası olarak da anılan ünlü fizikçinin oluşturduğu kuramlar, gök bilimi başta olmak üzere birçok bilim dalının önünü açtı.
1955'te ABD'de Princeton'da ölen Einstein, dehası ve insancıllığıyla 20. yüzyıla damgasını vurdu. ABD'de yayınlanan Time dergisi, 20. yüzyılın son gününde onu yüzyılın adamı seçti.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.